Hlavní obsah

Svištění sukně jihokorejské prezidentky může za válečné běsnění, zní z KLDR

– Pchjongjang

Severní Korea se poprvé na nejvyšší úrovni zmínila o nové jihokorejské prezidentce, jejíž zvolení ani nástup do úřadu zatím nijak nekomentovala. Zmínka se ovšem zvrhla v sexistickou narážku, když oficiální prohlášení komentovalo "jedovaté svištění" její sukně, napsala agentura AP.

Narážka na prezidentku Jižní Koreje zazněla i ve vysílání severokorejské televizeVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Pak Kun-hje, jejíž otec Pak Čong-hi byl rovněž prezident, převzala úřad 25. února. Její jméno se ale v severokorejských prohlášeních ani médiích dosud neobjevilo.

"Toto běsnění rozpoutané jihokorejskými válečnými štváči souvisí s jedovatým svištěním sukní té, která už zase okupuje Modrý dům," uvedla KLDR v prohlášení, které se odvolává na jihokorejský prezidentský palác. V něm byla Pak Kun-hje v letech 1974 až 1979 titulována jako první dáma země poté, co její matka zemřela při nepovedeném útoku na prezidenta. Atentát spáchal střelec, který tvrdil, že jednal na základě příkazů z KLDR.

Prezidentka chce navázat kontakt s KLDR

Navzdory neustávajícímu přílivu nepřátelské rétoriky z Pchjongjangu, který vyhrožuje jadernou válkou a dalšími pohromami, i navzdory neméně ostrým odpovědím Jižní Koreje, se dál Pak Kun-hje snaží vyplnit předvolební sliby a navázat kontakt s mladým severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Nezrušila také plány na posílání nezbytně nutné humanitární pomoci do KLDR.

Foto: Ahn Jung-won, ČTK/AP

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje

Předchůdce nynější prezidentky I Mjong-bak popudil KLDR, když se snažil spojit poskytování pomoci s požadavkem, aby Severní Korea plnila své minulé závazky a vzdala se jaderných zbrojních ambicí. Tím zvrátil politiku předchozí liberální vlády poskytující KLDR značnou humanitární pomoc bez jakýchkoli závazků.

Stejně jako I Mjong-bak je Pak Kun-hje členkou hlavní jihokorejské konzervativní strany. Slíbila ale, že se pokusí najít střední cestu a vybudovat postupně důvěru mezi Soulem a Pchjongjangem s využitím dodávek pomoci, rozhovorů o usmíření a také obnovení velkých ekonomických iniciativ, pokud uvidí pokrok v jaderné otázce. Nevyloučila ani možnost schůzky na nejvyšší úrovni s Kim Čong-unem.

Reklama

Výběr článků

Načítám