Hlavní obsah

Nový šéf Pentagonu: USA nemohou světu vnucovat své vize

Washington

Spojené státy nemohou světu vnucovat své vize a musejí spolupracovat se svými spojenci, prohlásil ve středu nový americký ministr obrany Chuck Hagel po slavnostním složení přísahy.

Foto: Lauren Victoria Burke, ČTK/AP

Chuck Hagel

Článek

"Nemůžeme světu nic předepisovat. Musíme se ale v něm angažovat," prohlásil bývalý republikánský senátor Hagel před generalitou a dalšími zaměstnanci ministerstva obrany. "Musíme pokračovat v upevňování silných vztahů, které jsme vybudovali," pokračoval.

"Děláme chyby. Udělali jsme hodně chyb a budeme dělat chyby. Ale jsme mocností, která má za cíl konat dobro, na to bychom neměli zapomínat," dodal Hagel.

Novým šéfem Pentagonu se Hagel stal poté, co ho v úterý v úřadu potvrdil po dlouhém vyjednávání a sporech Senát amerického Kongresu.

Hagel, jehož začátkem roku do funkce nominoval prezident Barack Obama, byl zvolen po přehlasování republikánské obstrukce a díky podpoře demokratů i části republikánských senátorů.

Republikáni Hagela dlouhodobě kritizovali za jeho přístup k Íránu a Izraeli. Hagel však část z nich získal na svou stranu slibem, že bude usilovat o to, aby Írán nezískal jadernou zbraň a aby si Izrael zachoval vojenský náskok v regionu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám