Hlavní obsah

Anastasiadis zvítězil v prvním kole prezidentských voleb na Kypru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikósie

Nedělní první kolo voleb o novém prezidentovi Kypru nerozhodlo. Za týden se jeho vítěz, konzervativní politik Nikos Anastasiadis utká s levicovým kandidátem Stavrosem Malasem. Anastasiadis podle konečných výsledků získal 45,46 procenta hlasů.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Opoziční politik Nikos Anastasiadis (66)

Článek

Nepřekročil však padesátiprocentní hranici, což by mu již nyní zajistilo prezidentské křeslo. Malas na druhém místě má necelých 27 procent. Volební účast mírně přesáhla 83 procenta, informovala agentura AP.

Anastasiadis je šéfem největší opoziční strany Demokratické shromáždění (DISY). Kypr se nyní potýká s finančními problémy a žádá pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Nynější prezident Demetris Christofias nekandidoval. Jeho popularita v poslední době klesla v důsledku ekonomických problémů, kvůli kterým bude země podle odhadů potřebovat úvěrovou pomoc zhruba 17,5 miliardy eur (445 miliard Kč). Anastasiadis tvrdí, že je odhodlán zajistit mezinárodní záchranný program i za cenu velkých úspor.

Němci uvažují o odmítnutí pomoci

Německý člen výkonné rady Evropské centrální banky Jörg Asmussen vyjádřil naději, že dohody o finanční pomoci pro Kypr bude dosaženo do konce března. ECB se podle něj staví k výsledku prezidentských voleb neutrálně. "Potřebujeme však někoho, s kým budeme moci jednat," řekl Asmussen.

Německá vláda nicméně podle tisku stále uvažuje o odmítnutí finanční pomoci pro Kypr. Odborníci z Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu (MMF) nyní i z toho důvodu posuzují finanční dopady případného kyperského státního bankrotu.

Kypr v neděli apeloval na Německo, aby pomoc schválilo. "Žádáme pouze stejnou solidaritu, jako jsme dříve prokázali jiným zemím. Neprosíme o dárky," uvedl kyperský velvyslanec. "Máme také svou hrdost a důstojnost. Vše, co chceme, je půjčka," dodal.

Předpokládaná částka pomoci zhruba odpovídá velikosti kyperské ekonomiky. To je také důvod, proč má část věřitelů obavy, zda bude Kypr schopen případnou pomoc splácet.

Reklama

Výběr článků

Načítám