Hlavní obsah

Asteroid 2012 DA14 těsně minul Zemi

Novinky, ČTK

Asteroid 2012 DA14 minul planetu Zemi v noci na sobotu ve výšce 27 600 kilometrů a jeho nejvyšší rychlost byla 13 kilometrů za sekundu. Kdyby dopadl na Zemi, udeřil by do ní silou 2,4 miliónu tun dynamitu. Tedy silou stovky atomových bomb z Hirošimy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Průlet asteroidu 2012 DA14 kolem planety ZeměVideo: Reuters

 
Článek

Planetka 2012 DA14 se dostala níže, než létají geostacionární satelity. Nejblíže k Zemi byla ve 20:26 SEČ, kdy přeletěla nad pobřežím asijského ostrova Sumatra rychlostí 7,8 kilometru za sekundu. Kdyby tato planetka velikostí srovnatelná s tunguzským meteorem dopadla na Zemi, byla by schopná zcela zničit město o velikosti Prahy.

Astronomové dráhu 2012 DA14 díky nejmodernější technice s velkým předstihem přesně spočítali. Menší meteority jim však často uniknou. Zatím jsou schopni v blízkosti Země odhalit 95 procent asteroidů o průměru jednoho kilometru a více.

Nejznámější novodobý dopad podobné planetky se odehrál v roce 1908 ve vzdálené neobydlené oblasti západní Sibiře u říčky Tunguzka. Meteor měl v průměru okolo 60 metrů, ale ještě před dopadem na povrch se tehdy rozpadl, a nevytvořil tak kráter. I tak ale vyvrátil stromy v okruhu 50 kilometrů a zvuk exploze prý byl slyšet až v Londýně.

Pozornost světa se také tentokrát upírala do Ruska, kde nad Čeljabinskem shodou náhod svištěl zhruba desetitunový meteorit. Ve výšce 30 až 50 kilometrů se sice rozpadl, ale napáchal značné hmotné škody. Většinou od okenních tabulek rozbitých rázovou vlnou bylo zraněno přes 1000 lidí. Některé úlomky vesmírného tělesa dopadly až na Zemi. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorický roj nad Uralem zachycený z různých místVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám