Hlavní obsah

Berlusconi odstartoval "poslední politickou bitvu"

Milán

Dramatickým předvolebním projevem v neděli v Miláně bývalý italský ministerský předseda Silvio Berlusconi podpořil svou "poslední politickou bitvu" před hlasováním, které Itálii čeká za tři týdny. Pokud jeho pravolevá koalice v parlamentních volbách uspěje, mohou se Italové podle Berlusconiho těšit na rozsáhlé daňové úlevy a nižší náklady na udržování státní správy.

Foto: Max Rossi, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Itálie se potýká s vážnou hospodářskou krizí. Centrální banka nedávno předpověděla, že hrubý domácí produkt letos poklesne o celé jedno procento, zatímco dřívější prognózy hovořily o 0,2 procenta. Nezaměstnanost se má do příštího roku zvýšit až na dvanáct procent.

Berlusconi nechce proti krizi bojovat zvyšováním daní, ale snižováním nákladů na byrokracii. V případě volebního vítězství chce odstranit nenáviděné zdanění nemovitostí, které loni zavedl nynější premiér Mario Monti. Už vyměřené daňové odvody chce Berlusconi daňovým poplatníkům vrátit. Slíbil rovněž, že sníží daň z příjmu, nezvýší daň z přidané hodnoty a nezdaní bohaté.

Aby snížil výdaje rozpočtu, chce Berlusconi mimo jiné snížit počet poslanců parlamentu na polovinu a omezit financování politických stran. Podle oponentů citovaných agenturou Reuters je Berlusconi "ochoten každému Italovi slíbit cokoli, třeba i výhru v loterii".

K volebním urnám půjdou Italové 24. a 25. února. Berlusconi favoritem voleb není, volební průzkumy dávají nejvíc šancí středolevé koalici vedené Demokratickou stranou Piera Luigiho Bersaniho. Rozdíl mezi tímto seskupením a Berlusconiho středopravou koalicí se ale v poslední době zmenšuje.

I kdyby Berlusconiho formace vyhrála, miliardář se prý premiérem nestane. Tato funkce podle něj připadne Angelinovi Alfanovi, tajemníkovi Berlusconiho strany Lid svobody. Sám Berlusconi prohlašuje, že se v příští vládě stane ministrem hospodářství či průmyslu, případně obojího.

"Pokud mi tedy Alfano dá důvěru," poznamenal v projevu expremiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám