Hlavní obsah

Německý salafista vyhrožuje Merkelové smrtí, kontrarozvědka o tom ví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý radikální islamista ve videu umístěném na internetu pohrozil útokem na Berlín a vraždou kancléřky Angely Merkelové. Na tříminutový videoklip upozornil německý list Die Welt. Mluvčí německé kontrašpionáže listu řekl, že jeho úřad o videu ví a věc vyhodnocuje.

Foto: Blair Gable , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Autorem vzkazu je extremista, který se označuje jménem Abu Azzam. Podle německého deníku jde o stoupence radikální islámské sekty, který se loni přestěhoval do Egypta.

„Usámo, už se nás dočkáš... Chceme, aby Obama a Merkelová byli mrtví,“ prohlašuje na videu terorista. Německý parlament bude prý vystaven stejnému útoku, jako newyorské Světové obchodní středisko v roce 2001. „Za námi je arabské jaro, před námi evropské léto,“ prohlašuje autor videa.

Německá kontrarozvědka podle listu o případu ví. „Jde o bojovou píseň islamistů. Bezpečnostní složky o ní vědí a analyzují ji,“ řekl mluvčí kontrarozvědky.

Německé úřady v poslední době posílily kontrolu ultrakonzervativních salafistů, kteří vyznávají radikální islám. Právě k této sektě se Abu Azzam hlásí. V Německu žije asi 4000 salafistů, přičemž lidí hlásících se k islámu tu je asi milión.

Obavy z útoku islámských radikálů v Německu zesiluje účast země v misi NATO v Afghánistánu, ale i logistická podpora, kterou Berlín poskytuje bojovým operacím v Mali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám