Hlavní obsah

Írán představil novou stíhačku, sloužit má prý k odstrašování

Teherán

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v sobotu v rámci desetidenních oslav 34. výročí islámské revoluce osobně předvedl nový bojový letoun. Má se jednat o nejnovější chloubu íránského průmyslu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Irán představil novou stíhačkuVideo: Reuters

 
Článek

Stroj, pokřtěný Káhir-313 (Vítězný 313), se podle Ahmadínežáda řadí „mezi nejpokročilejší bojové letouny na světě“. Svými tvary však stále silně připomíná starší americké letouny F-5, hojně vyvážené do Íránu za předchozího monarchistického režimu, i když Íránci tvrdí, že se prý vyrovná mnohem pokročilejším americkým strojů F/A-18.

Nový stroj podle ministra obrany Ahmada Vahídího prý už nalétal tisíce hodin a íránští piloti jsou velice spokojeni s jeho výkony. Vyznačuje se také údajně nízkým radarovým odrazem, pokročilou avionikou, moderními konstrukčními materiály, schopností vzletu z krátkých drah a snadnou údržbou.

Káhir-313 je „obranný projekt“, protože „íránská vojenská moc si neklade za cíl napadat a ovládat jiné země, ale má čistě odstrašující účel“, zdůraznil prezident.

Írán od roku 2007 vyrábí bojový letoun Sákih, z nichž asi dvacítka kusů slouží v letectvu. Ale podle západních expertů tento letoun, poháněný ruskými motory a vybavený nespolehlivou avionikou, je v zásadě jen kopií americké stíhačky Northrop F-5 ze 70. let minulého století. Celkově západní odborníci považují íránské letectvo v síle několika stovek letounů amerického, ruského a čínského průvodu za zastaralé a nepříliš bojeschopné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám