Hlavní obsah

Nejezděte k nám, prší tu. Britové chtějí odradit Rumuny od cesty za štěstím

– Londýn
Právo, mcm

O rozsáhlé reklamní kampani v Rumunsku a Bulharsku nyní uvažuje britská vláda. Cílem akce však nebude lákat, nýbrž odrazovat občany obou zemí od cest na britské ostrovy. Je to jedno ze zvažovaných opatření k omezení přistěhovalectví z balkánských států.

Foto: Lucie Poštolková, Právo

Tower Bridge – nejznámější londýnský most.

Článek

Downing Street myšlenku odmítá komentovat. „Posuzujeme různé možnosti,“ řekl vládní mluvčí. Podle nejmenovaného člena vlády je třeba „opravit dojem, že ulice jsou u nás dlážděné zlatem“. V Londýně kolují spekulace, že kabinet by mohl zahájit i nějakou antikampaň, která by měla čelit přílivu Rumunů a Bulharů poté, co po sedmi letech po jejich vstupu do EU padnou bariéry pro volný pohyb pracovní síly.

Novináři ironicky nadhazují, zda vláda bude Rumunům a Bulharům líčit, jak na ostrovech pořád prší a „práce nejni,“ nebo zda spíše vyzvedne chaos na záchytkách po sobotních ožíračkách.

Přijeďte k nám, zní z Rumunska

Za bizarním nápadem stojí obavy, že do Británie by se mohlo záhy přivalit až čtvrt miliónu nových usedlíků. Střízlivé hlasy ale upozorňují, že tyto dohady vycházejí z údajů o přistěhovalectví Poláků a Čechů po roce 2004.

Tehdy byla Británie jednou z mála zemí, které od počátku otevřely přístup na svůj pracovní trh občanům nových členských států. Nyní se však k tomuto kroku chystá celá Unie, přičemž Rumuni a Bulhaři mají blíže k Itálii či Německu než k Británii.

Se svou troškou do mlýna přišel zpoza Kanálu i německý Die Welt. Podle něj by se Londýn mohl inzerovat takto: „Počasí máme ještě mizernější než izolaci našich domů. Náš národní dluh nám přerůstá přes hlavu. Míříme rovnou do třetí recese za sebou. Naše kuchyně vede k pálení žáhy a naše ženy nosí krátké sukně, zvláště když si to mohou nejméně dovolit.“

Foto: Eddie Mulholland, Reuters

ČTVRTEK: Britská královna Alžběta II. při návštěvě Bank of England

I britská média mají z vládního nápadu legraci. Připomínají, že nedávno Londýn utrácel milióny na přilákání návštěvníků i usedlíků pod heslem „Británie je fantastické místo pro život: moderní prosperující společnost“.

Odpověď z Rumunska na sebe nenechala dlouho čekat. Internetový list Gandul zahájil kampaň za to, aby Britové raději přijeli do balkánské země. „Polovina našich žen vypadá jako (manželka následníka trůnu) Kate a druhá půlka jako její sestra,“ láká jeden z jeho vzkazů. Další upozorňuje: „Tady mluvíme anglicky lépe než kdekoli ve Francii.“

List si dělá z Britů i legraci – například z jejich problémů se zvládáním zimy, která často způsobuje chaos na letišti Heathrow. „Naši vzdušní dispečeři viděli sníh už předtím a moc velký dojem to na ně neudělalo,“ zní jeden ze vzkazů. Celá kampaň v Gandulu probíhá pod heslem „Nemusíme mít rádi Británii, ale vy si Rumunsko zamilujete“.

Reklama

Výběr článků

Načítám