Hlavní obsah

Obama chce reformu imigrační politiky, ilegálové mají mít šanci na občanství

– Las Vegas • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v úterý vyzval k urychlené reformě imigrační politiky. Zhruba 11 miliónů ilegálních přistěhovalců ve Spojených státech podle něj musí mít perspektivu získání občanství USA.

Foto: ČTK/AP

Barack Obama zahájil druhé funkční období.

Článek

Obama v projevu v Las Vegas zdůraznil, že pro kvalifikované přistěhovalce by mělo být v budoucnu snadnější získat povolení k dlouhodobému pobytu v USA.

"Je třeba, aby Kongres zvolil komplexní přístup, jenž se konečně bude zabývat 11 milióny neregistrovaných imigrantů," prohlásil Obama. Nepřímo tak podpořil iniciativu několika senátorů, kteří v pondělí představili nadstranický plán imigrační reformy.

Podle senátorského plánu by se odhadovaných 11 miliónů přistěhovalců bez dokumentů mohlo registrovat na vládních úřadech, zaplatit pokutu a pak dostat podmíněné povolení k pobytu, které jim umožní pracovat. Po nějaké době by mohli požádat o trvalé povolení k pobytu.

Reformu imigrační politiky si Obama vytyčil jako jednu z hlavních priorit začínajícího druhého čtyřletého funkčního období.

Obama za své loňské znovuzvolení vděčí do značné části právě přistěhovalcům, kteří většinou pocházejí z latinskoamerických zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám