Hlavní obsah

Otisky prstů odevzdají při vstupu do USA i Britové

– WASHINGTON

Otisky prstů odevzdají od prvního října při vstupu do Spojených států i občané 27 zemí, které mají jinak s USA bezvízový styk, mj. Britové. Napsala to v pátek agentury AP s odvoláním na zdroj z vlády.

Článek

Američani vyžadují otisky prstů od většiny cizinců od začátku letošního roku, a to včetně Čechů. Nyní se proceduře budou muset podrobit i návštěvníci z 27 "bezvízových" zemí, včetně nejbližších amerických spojenců jako je Velká Británie. Úřady v USA si je také vyfotí.

Opatření se nevztahuje na přímé americké sousedy: Kanadu a Mexiko.

Změna vstoupí podle zdroje v platnost v noci z 30. září na 1. října na 115 letištích a ve 14 přístavech. Vláda George W. Bushe k ní údajně dospěla poté, co se ukázalo, že "bezvízové země" nejsou schopny dodržet časový limit do konce října na zavedení pasů s otisky prstů a se snímky, jež identifikují oční duhovku. Právě chybějící biometrické prvky se musejí v příštích letech doplnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Polský prezident USA: zrušte nám víza

Polákům se nelíbí vízová povinnost při cestě do Spojených států. Tamější prezident Aleksander Kwašniewski dokonce v pátek označil nové procedury v rámci...

Výběr článků

Načítám