Hlavní obsah

Berlusconi pochválil Mussoliniho na Dni holocaustu

– Miláno • Aktualizováno
Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák, Alex Švamberk

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi opět posunul hranice nevkusu. V Miláně na akci věnované obětem holocaustu pochválil fašistického diktátora Benita Mussoliniho. Berlusconi připustil, že rasové zákony byly špatné, ale cítil potřebu dodat, že v mnoha jiných oblastech si diktátor vedl velmi dobře.

Foto: Reuters

Silvio Berlusconi

Článek

Mussolini vydal rasové zákony a pronásledoval židovské obyvatelstvo Itálie. Berlusconi ale říká, že „Itálie nemá stejnou zodpovědnost jako Německo.“

Berlusconi podle italských médií také prohlásil, že chápe Mussoliniho spojenectví s Adolfem Hitlerem. "Tehdejší vláda byla zcela jistě vystrašená ze sílícího a expandujícího Německa a rozhodla se být raději jeho spojencem než protivníkem," citoval bývalého premiéra italský deník La Repubblica.

V neděli si svět připomínal oběti nacismu, protože 27. ledna 1945 byli osvobozeni ti, kteří přežili hrůzy v koncentračním táboře Osvětim.

"Je odporné, že Berlusconi právě v památný den začne rehabilitovat jednání diktátora, který vedl Itálii do 2. světové války,“ řekla europoslankyně Debora Serracchianiová.

Mnoho italských politiků prý označilo Berlusconiho slova za "nechutná", "naprostý nonsens", "znásilnění historie" či "nestoudnost". Nynější premiér Mario Monti prohlásil, že "segregace a antisemitismus jsou stále živé pojmy", a zdůraznil, že "nejnebezpečnější je lhostejnost".

Osa Berlín-Řím

Mussolini se stal roku 1922 italským premiérem a zavedl v zemi fašistický režim. Po nástupu Hitlera k moci v roce 1933 se obě země sblížily a vytvořily Osu Berlín – Řím, i když je zpočátku rozdělovaly spory o Rakousko. Italové bojovali s Němci společně nejen v druhé světové válce, ale obě země společně už ve 30. letech podporovaly ve Španělsku Franka.

Nacističtí a fašističtí vojáci spolu bojovali v Severní Africe a na Balkáně, ale Italové zaútočili i na Francii, pomáhali Němcům v Bitvě o Británii a byli nasazeni i na východní frontě.

V roce 1943 byl Mussolini svržen a zatčen, ale osvobodil ho německý výsadek vyslaný Hitlerem. Stanul pak v čele loutkové fašistické Italské sociální republiky, zvané též Republika Salo, která vznikla na neosvobozeném severu země. Koncem války padl do zajetí partyzánů, kteří ho 28. dubna 1945 spolu s jeho milenkou zastřelili.

Valné shromáždění OSN přijalo v roce 2005 rezoluci, v níž vyzvalo členské státy, aby připomínaly Den památky obětí holokaustu vždy 27. ledna, v den osvobození koncentračního tábora Osvětim v roce 1945.

Berlusconiho spojencem ve vládě vždy byla separatistická a ultrapravicová Liga Severu.

Reklama

Výběr článků

Načítám