Hlavní obsah

Egypt odsoudil k smrti 21 lidí za fotbalový masakr a vypukly nepokoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptský soud v sobotu odsoudil 21 lidí k trestu smrti kvůli loňskému masakru na fotbalovém stadiónu v Port Saíd. Zemřely tam desítky lidí. Kvůli rozsudku vypukly nepokoje a zemřely další lidé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Masakr na hřišti v Port SaíduVideo: Reuters

 
Článek

V únoru 2012 fanoušci domácího mužstva napadli hostující káhirský celek Al Ahlí a krvavé střety se přesunuly ze stadiónu do ulic. Zemřelo 74 lidí a stovky dalších byly zraněny.

Příznivci klubu Al Masrí začali tehdy házet kameny a dělobuchy. Svědkové tvrdí, že bezpečnostní složky neudělaly nic, aby zabránily násilí, uvedla BBC.

Loni kvůli tomu byla přerušena fotbalová liga.

Armáda má město uklidnit

Jednání v soudní síni živě přenášela egyptská televize. Po vynesení rozsudku propukli příbuzní odsouzených v nářek, rodiny obětí naopak rozhodnutí soudce hlasitě vítaly.

Rozsudky smrti nyní soud předá nejvyššímu egyptskému muslimskému duchovnímu, jehož souhlasu podléhají. V případu fotbalového násilí bylo obžalováno celkem 73 lidí; 52 zbylých obžalovaných si rozsudek vyslechne 9. března.

Příbuzní odsouzených se podle egyptské televize v sobotu pokusily vniknout do věznice Port Saíd. V následné bitce s policií byly použity i střelné zbraně a slzný plyn. Zemřelo už osm lidí. Do města pak byla zavolána armáda.

Reklama

Výběr článků

Načítám