Hlavní obsah

Zájem voličů v zahraničí je v druhém kole vyšší

Zájem o hlasování v druhém kole prezidentské volby je v cizině větší než v kole prvním. Potvrzují to zprávy z konzulátů, kde se začalo volit už ve čtvrtek večer. Nejprve se hlasovalo v Brazílii, pak v USA a v Austrálii. V Evropě se většinou volí ve stejném časovém rozmezí jako v ČR. Mnozí by ale uvítali možnost hlasovat on-line.

Foto: Generální štáb AČR

Vojáci volící v Afghánistánu

Článek

Několik desítek Čechů hlasovalo hned po otevření volební místnosti na české ambasádě v Bratislavě. Zájemci museli v budově velvyslanectví v centru slovenské metropole vystát frontu. Řada z nich přišla s voličským průkazem, který si nechali vystavit ve vlasti a který umožňuje zúčastnit se voleb mimo trvalé bydliště v ČR.

Další voliči pak přicházeli průběžně. Zájem o hlasování byl tak ze začátku vyšší než před dvěma týdny, kdy se konalo první kolo voleb. Většina z nich ale byla ze západního a středního Slovenska.

Předsedkyně Českého spolku v Košicích Dagmar Takácsová řekla, že překážkou v účasti pro Čechy bydlící na východě Slovenska je vzdálenost od Bratislavy. Čtyři sta kilometrů dlouhá cesta k volbám z Košic by jim zabrala celý den. "Je to příliš daleko, aby šli volit," poznamenala Takácsová, podle které českou komunitu tvoří hlavně střední a starší generace.

Účasti nenahrává ani chladné počasí. Generální konzulát ČR v Košicích, kde mohli Češi v minulosti hlasovat, byl zrušen před osmi lety. Čechům žijícím v cizině by podle Takácsové pomohlo zavedení možnosti hlasovat přes internet. "To je jednotný názor Čechů v zahraničí," řekla.

Hlasování v Německu a v Belgii

V Berlíně a Düsseldorfu mají Češi o druhé kolo prezidentské volby zatím zhruba stejně velký zájem jako o kolo první před dvěma týdny, naopak v Mnichově je zájem o hlasování citelně vyšší.  V bavorské metropoli odvolila podle tamního konzula Vladimíra Krňávka kolem sedmnácté hodiny více než stovka krajanů. "Zájem je citelně vyšší. Měli jsme tu dokonce dva autobusy, ale v tom jednom volil jen jeden člověk. Přesto už se skoro blížíme počtu hlasů, kolik jsme jich měli v prvním kole za oba dva dny," uvedl Krňávek. Mnichov co do počtu voličů zatím předčil i hlavní město Berlín, kde jinak z německých měst hlasuje tradičně nejvíce Čechů. V prvních třech hodinách od otevření volebních místností jich v budově české ambasády odevzdalo svůj hlas 75, což je skoro stejné množství jako před 14 dny. "Lidí zapsaných na volebním seznamu tu zatím bylo překvapivě málo, 45 jich volilo na voličský průkaz, " poznamenala konzulka Eva Riedlová. V Düsseldorfu hlasovalo 22 krajanů,

V Belgii v pátek odvolilo kolem 320 lidí. Krátce po 19. hodině to řekla konzulka Hana Pešková. V porovnání s prvním dnem prvního kola prezidentské volby podle ní přišlo k urně na české ambasádě o něco více lidí.

Volby v Afghánistánu

Ve speciálně zřízeném konzulárním jednatelství na základně Shank v afghánské provincii Lógar začalo druhé kolo odpoledne místního času. Spolurozhodovat o osobě hlavy státu - a o svém vrchním veliteli - má možnost 235 příslušníků lógarského Provinčního rekonstrukčního týmu a rovněž členové Poradního a výcvikového týmu ze sousední provincie Vardak.

Stejně jako v prvním kole před 14 dny, i tentokrát byla volební místnost z bezpečnostních důvodů umístěna v budově se zesílenou ochranou před raketami.

Zájem v zámoří

Ve Spojených státech a Kanadě byl v první den druhého kola o hlasování větší zájem než před 14 dny. Víc voličů zaznamenaly konzuláty v New Yorku, kam jich první den přišlo 89, zatímco před dvěma týdny to bylo 68. Ve Washingtonu ve čtvrtek přišlo hlasovat 66 lidí, což je o patnáct víc než v prvním kole. V Chicagu 42 hlasujících představuje skoro stoprocentní nárůst. V Los Angeles přišlo více voličů stejně jako v Torontu, kde jich bylo 53, zatímco před čtrnácti dny třicet. Jen v Ottawě byla účast nižší kvůli mrazům. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám