Hlavní obsah

Zprávy o masovém vymírání druhů jsou přehnané, tvrdí vědec

Novinky, pst

Za jeden z projevů škodlivého vlivu lidské civilizace se běžně považuje vymírání živočišných i rostlinných druhů. Zvláště během posledních desítek let mělo podle některých enviromentalistů dosáhnout masové míry, která předznamenává katastrofu globálních rozměrů. Profesor Nigel Stork z Griffith University podle serveru EurekaAlert však tvrdí, že situace není tak zlá a zprávy jsou většinou přehnané.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Prales ve středoamerickém Belize. Ilustrační foto

Článek

"Stihneme pojmenovat pozemské druhy, než vyhynou?" ptá se Stork v článku uveřejněném v časopise Science. Vysvětluje, jak se dospělo k poplašným tvrzením a jaká je podle něj situace ve skutečnosti.

"Překvapivě víme jen o málo druzích, které opravdu vyhynuly. Samozřejmě tu budou druhy, které zmizely, aniž bychom si jich povšimli, ale není jich tak mnoho, jak si mnozí myslí," uvádí Stork. Podle něj se nově odhaduje, že existuje až 100 miliónů druhů, přitom dřívější odhady uváděly mnohem nižší číslo - pět miliónů druhů (zahrnuje to všechny živé druhy od úrovně jednobuněčných s vlastním jádrem).

Tento velký nepoměr v odhadech existujících druhů vyplývá mimo jiné z počtů lidí, kteří na určování druhů pracují. Jejich počty se totiž oproti minulému století rapidně zvýšily. Jde především o jejich nárůst v rozvojových zemích. "Taxonomii druhů se dnes věnuje třikrát více lidí než před dvaceti lety," upozorňuje Stork, ale dodává, že evidence všech druhů zůstává velkou výzvou.

Stejně tak si myslí, že různé dohody a smlouvy na státní i mezinárodní úrovni poměrně účinně chrání některé, pro biodiverzitu důležité oblasti, což vymírání druhů brzdí.

Stork nicméně přiznává, že vymírání druhů bude eskalovat, pokud se naplní předpovědi o klimatické změně. Například zvýšení průměrných globálních teplot nad dva stupně Celsia by provázela pravděpodobně značná proměna klimatu na lokálních úrovních a rychle by vymizely některé biotopy a druhy na nich závislé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám