Hlavní obsah

Netanjahův blok Likud vyhrál izraelské volby, tvrdí odhady

Jeruzalém
Aktualizováno

Favorizovaný pravicový blok Likud premiéra Benjamina Netanjahua zřejmě vyšel z úterních předčasných parlamentních voleb v Izraeli s nejvyšším ziskem hlasů, počtem mandátů nicméně očividně oslabil. Do voleb šel na společné kandidátce s krajně pravicovou formací Izrael je náš domov exministra zahraničí Avigdora Liebermana. Velkým překvapením je pravděpodobné druhé místo nové centristické formace Ješ Atid (Budoucnost existuje), na třetím se zřejmě umístila opoziční Strana práce.

Foto: Gali Tabbon/Pool , Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Favorizovaný pravicový blok Likud premiéra Benjamina Netanjahua zřejmě vyšel z dnešních předčasných parlamentních voleb v Izraeli s nejvyšším ziskem hlasů, počtem mandátů nicméně očividně oslabil. Do voleb šel na společné kandidátce s krajně pravicovou formací Izrael je náš domov exministra zahraničí Avigdora Liebermana. Velkým překvapením je pravděpodobné druhé místo nové centristické formace Ješ Atid (Budoucnost existuje), na třetím se zřejmě umístila opoziční Strana práce.

Vítězství Likudu potvrzují shodné odhady výsledků založené na průzkumech před volebními místnostmi, které po jejich uzavření v 21:00 SEČ zveřejnily izraelské televizní stanice.

Podle nich ale získá Likud spolu s formací Izrael je náš domov jenom 31 parlamentních mandátů, tedy o 11 méně, než měl dosud. Ankety mu přitom předpovídaly zisk 32 až 35 mandátů. Jako šéf nejsilnější strany by ale měl být Netanjahu podle tradice pověřen sestavením vlády.

Těsná většina

Tento úkol mu nepochybně zkomplikuje skutečnost, že podle odhadů výsledků bude mít širší tábor pravicových stran v parlamentu jen velmi těsnou většinu. Odhady mu přisuzují dohromady 61 až 62 křesel ze 120. Blok levého středu by mohl mít v Knesetu celkem 58 až 59 zástupců.

Netanjahu přitom vyhlásil na podzim předčasné parlamentní volby právě se záměrem posílit pozici pravice na izraelské politické scéně v době významných zahraničněpolitických i domácích výzev. Podoba nového kabinetu ovlivní na další čtyři roky politiku Izraele především vůči Palestincům, osadníkům, Íránu, USA a náboženské obci. Na složení příští koaliční vlády tak bude záviset mimo jiné i budoucnost už několik let stagnujícího mírového procesu mezi Izraelem a Palestinci, což by mohlo být rozhodující pro vztahy Izraele s jeho nejbližšími spojenci.

Na druhé místo se podle odhadů překvapivě vyšvihla nová liberální centristická strana Ješ Atid, které odhady přisuzují 19 křesel. Třetí nejsilnější parlamentní silou by se podle neoficiálních propočtů měla stát opoziční Strana práce Šeli Jachimovičové se 17 mandáty.

Nová izraelská politická hvězda Naftali Bennett by mohl se svou ultrapravicovou stranou Židovský domov doufat v zisk 12 křesel, tedy o něco méně, než se čekalo. Nová středolevicová strana Pohyb bývalé ministryně zahraničí Cipi Livniové získala podle odhadů sedm mandátů, stejně jako sociálnědemokratická strana Merec.

Ultrakonzervativní náboženská strana Šas, která je tradičním spojencem pravice, získá podle prognóz 11 až 13 mandátů. Další utraortodoxní strana Jednotný judaismus tóry by měla mít podle odhadů v novém parlamentu šest zástupců.

Dosud nejsilnější strana Vpřed, zastoupená v parlamentu 28 poslanci, tentokrát ztroskotala na předepsané dvouprocentní laťce pro vstup do Knesetu.

Oficiální výsledky voleb se očekávají ve středu ráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám