Hlavní obsah

Desetitisíce Rusů demonstrovaly v moskevských ulicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Na 20 000 lidí v neděli demonstrovalo v centru Moskvy proti zákonu zakazujícímu adopce ruských dětí do USA. Protest svolala opozice vůči vládě prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Yevgeny Feldman, ČTK/AP

V moskevských ulicích demonstrovaly desetitisíce lidí.

Článek

Za mrazivého dne se podle policie shromáždilo 7000 lidí, zatímco představitel opozice Sergej Udalcov tvrdí, že jich přišlo 30 000 až 50 000. Agentura AFP odhaduje počet účastníků na 20 000.

Rusko v prosinci zakázalo adopce svých dětí Američany. Jde o odvetu za americký zákon, který uvaluje sankce na ruské úředníky, policisty a soudce zapletené do porušování lidských práv.

Stoupenci zákazu adopcí také argumentují dvacítkou úmrtí adoptovaných dětí vinou amerických rodičů, ale podle odpůrců režimu jde jen o zlomek z asi 60 000 adopcí sirotků z Ruska. OSN odhaduje, že bez rodičovské péče žije asi 740 000 ruských dětí.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Představitel opozice Sergej Udalcov

Mezi ruskými ochránci lidských práv vzbudil nový zákon odpor, dokonce jej překřtili na "Herodesův zákon". Opozice dnešní demonstraci označila za "pochod proti padouchům".

Její účastníci na transparentech žádali zrušení zákona a provolávali hesla jako "Rusko bez Putina". Stejně tak požadovali rozpuštění dolní parlamentní komory, Státní dumy. Menší opoziční shromáždění se dnes konala i v dalších městech jako v Petrohradu, Jaroslavli, Tomsku a Jekatěrinburgu.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

V moskevských ulicích demonstrovaly desetitisíce lidí.

Opozice chce oživit protestní hnutí proti Putinovu režimu, jež vzniklo po parlamentních volbách v prosinci 2011, které byly podle opozice i pozorovatelů poznamenány rozsáhlými podvody. Protesty v poslední době ochably kvůli rozdrobenosti opozice a kvůli represím vůči jejím představitelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám