Hlavní obsah

Die Welt: "Kníže" ohromil ČR, je překvapivým vítězem prvního kola

Právo, ČTK, pm, ivi
Aktualizováno

Za překvapivého vítěze prvního kola českých prezidentských voleb označil server německého deníku Die Welt Karla Schwarzenberga, který s Milošem Zemanem postoupil do druhého kola. Do něj se podle serveru "kníže" dostal díky mohutnému závěrečnému finiši volební kampaně a svým výsledkem "ohromil Česko". Za překvapivý považují Schwarzenbergův postup i další německy píšící média.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg při čekání na výsledky prezidentských voleb v divadle Archa.

Článek

"'Kníže', jak ho Češi krátce a laskavě nazývají, ztělesňuje ideály revoluce a éry Václava Havla a disponuje k tomu velkým mezinárodním renomé," hodnotí Die Welt českého ministra zahraničí a konstatuje, že po volbě "byl ve své centrále v jednom z pražských divadel oslavován, jako už by byl novým prezidentem".

Foto: http://www.welt.de

Za překvapivý označil Schwarzenbergův postup do druhého kola prezidentské volby také server německého ekonomického listu Handelsblatt nebo rakouského deníku Der Standard.

Německá tisková agentura DPA jeho pokračování v boji o Pražský hrad nazvala "malým překvapením prezidentských voleb v Česku". Server deníku Süddeutsche Zeitung přesto považuje za hlavního favorita na vítězství Zemana, "jasného vítěze prvního kola".

Polsko překvapila porážka Fischera

„ Výsledek prvního kola prezidentských voleb v ČR neskončil překvapivě. Po euroskeptikovi Václavu Klausovi převezme úřad hlavy státu Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg,“ napsala Gazeta Wyborcza. Není také pravdou, že Češi se přestali zajímat o politiku, o čem svědčí více než 60procentní účast ve volbách.

Za jisté překvapení voleb považuje deník Rzeczpospolita vyřazení Jana Fischera. Ještě v předvečer hlasování list napsal, že „ když by vyhrál Fischer, který dlouho vede v průzkumech, mohl by být prvním židovským prezidentem v Evropě.“

Slovenský tisk: z outsidera do finále

Slovenský deník Sme po prvním kole prezidentských voleb v Česku konstatuje, že outsider se dostal překvapivě do finále. „Po prvním kole historické přímé volby prezidenta neoslavuje v Česku vítěz voleb Miloš Zeman, ale Karel Schwarzenberg,“ píše Sme.

List uvedl, že šéf diplomacie a předseda vládní TOP 09 se stal největším překvapením voleb hlavy státu. „Z outsidera se stal vyzyvatelem favorita Miloše Zemana ve druhém kole, které za dva týdny rozhodne o prvním přímo zvoleném prezidentovi,“ konstatoval deník Sme.

Web televize Markíza zvolil pro zpravodajství o českých prezidentských volbách titulek „Důchodce vs. kníže. Koho si Češi zvolí za prezidenta?“ Server čas.sk v titulku hlásá: „Česko našlo SuperStar: Schwarzenberg si rýpnul do Zemana a zazpíval českou hymnu.“

Server topky.sk označil výsledky za překvapivé v článku s titulkem „Zemanovi stojí v patách kníže Schwarzenberg“. Server konstatoval, že historicky první přímé volby hlavy státu v ČR provázel nečekaný zájem veřejnosti a vysoká volební účast.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám