Hlavní obsah

Favorité volby podle Němců: suchopárný technokrat i alkoholu odolný hromotluk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Vídeň
Aktualizováno

Německý časopis Der Spiegel od prvních přímých voleb českého prezidenta očekává vítězství nestranického kandidáta. Podle týdeníku Die Zeit je však tím nejvýraznějším uchazečem o prezidentský post ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Rakouský WirtschaftsBlatt soudí, že vláda Petra Nečase si od odchodu dosluhujícího prezidenta Václava Klause slibuje větší stabilitu.

Foto: David W Cerny , Reuters

Zřejmě Miloš Zeman je podle Der Spieglu "vůči alkoholu odolný hromotluk".

Článek

Der Spiegel píše, že favority českých prezidentských voleb jsou "suchopárný technokrat, vůči alkoholu odolný hromotluk a profesor umění potetovaný po celém těle". "Kandidáti etablovaných stran nemají v této přehlídce extrémů žádnou šanci," soudí časopis. Voliči podle něj pravděpodobně hlasování využijí k tomu, "aby politické třídě vystavili žlutou kartu".

"To, že Češi po Havlovi a Klausovi opět favorizují nonkonformistu, musí politický establishment v Praze vnímat jako vyslovení nedůvěry. Průzkumy ukazují, že Češi jsou politikou ještě více znechuceni než obyvatelé jiných východoevropských zemí," tvrdí Der Spiegel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Schwarzenberg

Německý týdeník Die Zeit za nejvýraznějšího kandidáta označuje Karla Schwarzenberga. "Neustále střídá role: v rudé vestičce a s motýlkem, z nichž udělal své poznávací znamení, se ukazuje jako myslitel a státník - a zároveň jeho mladý volební tým distribuuje trička, na nichž je postarší kníže vyobrazen s irokézským sestřihem," všiml si Die Zeit.

Rakouský ekonomický deník WirtschaftsBlatt spíše hodnotí éru Václava Klause. Od jejího konce si prý vláda Petra Nečase slibuje větší stabilitu vnitropolitické scény a Nečas "si snad dnešek v kalendáři označil červeně".

Klaus se podle listu do české historie zřejmě zapíše jako "Pan Veto". Silně vstupoval do hospodářské politiky a svým otevřeným odporem vůči zvyšování DPH na podzim málem shodil vládu. "Otázkou je, jak aktivně bude svůj úřad zastávat příští prezident," napsal WirtschaftsBlatt.

Financial Times: Evropa Klausův odchod uvítá

Britský list Financial Times (FT) napsal, že ať vyhraje volby kdokoli, nového českého prezidenta uvítá Evropa s úlevou, protože to bude znamenat konec Václava Klause, popudlivého prezidenta, který jednou přirovnal Evropskou unii k Sovětskému svazu.

Klaus, který je architektem liberálních reforem z počátku 90. let, měsíce zdržoval ratifikaci lisabonské smlouvy, stavěl se proti připojení země k euru a je skeptický vůči krokům k jednotnější Evropě, napsaly FT a připomněly, že český prezident odmítl nad svým sídlem vyvěsit evropskou vlajku.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Podle listu by první přímé prezidentské volby v České republice měly přinést proevropského vůdce. "Není pochyb o tom, že pověst Prahy jako nejvíce euroskeptického hlavního města po Londýnu se po Klausově odchodu nejspíš změní," napsal britský ekonomický deník.

Podle něj jsou volby také rozptýlením od hospodářských potíží. "Malá a otevřená česká ekonomika se propadla, když její export do eurozóny stagnuje. Vláda premiéra Petra Nečase je hluboce nepopulární kvůli utahování opasků, které zavedla kvůli omezení rozpočtového deficitu," píší FT.

Mezinárodní zpravodajové tvrdí, že Klausův odchod uvítá mnoho evropských hlavních měst, která často rozčilovala jeho přímočará podezíravost vůči evropské integraci, píše na svých webových stránkách britská zpravodajská stanice BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám