Hlavní obsah

Tohle že má být na dolarovkách? V USA řeší "šílený" podpis možného ministra financí

Washington

Rozruch způsobila ve Spojených státech zpráva deníku The Wall Street Journal, podle níž se prezident Barack Obama chystá jmenovat šéfa své kanceláře ministrem financí. Zájem veřejnosti nevzbudily ani tak postoje a kvalifikace Jacoba Lewa, nýbrž jeho podpis připomínající spíš dětskou malůvku, z níž není možné jméno pravděpodobného šéfa státní kasy dešifrovat. A takový podpis má být na dolarových bankovkách? ptají se Američané.

Foto: ČTK/AP

Memorandum podepsané Jacobem Lewem, které uvolnil Bílý dům.

Článek

Na nově vytištěných dolarovkách se tradičně objevuje podpis stávajícího ministra financí. Lewův podpis ale nemá s jeho jménem nic společného. Vzdáleně připomíná třeba narychlo načrtnutou roztaženou pružinu, jednotlivá „písmena“ jsou identická.

Podpis Američany zaujal poprvé předloni, když Bílý dům zveřejnil memorandum podepsané personálním šéfem Bílého domu. Se zprávou, že by se Lew měl stát ministrem financí, záležitost připomněli blogeři a následně média. Ačkoliv vznikala i petice na Lewovu podporu, lidé na internetu většinou podpis označují za „šílený“ či „směšný“ a deník New York Times Lewovi navrhl, aby na něm ještě zapracoval.

Foto: Larry Downing, Reuters

Jacob Lew

List Washington Post dokonce oslovil grafoložku, podle níž Lew píše podobně, jako psala princezna Diana. Písmo prý naznačuje, že Lew k problémům nepřistupuje z pozice síly.

Nominaci Jacoba Lewa musí potvrdit americký senát. Změna v resortu financí nebude jedinou v americké vládě. Obama nominoval také senátora Johna Kerryho za nového šéfa diplomacie a bývalého kongresmana Chucka Hagela za ministra obrany. Oba jsou veteráni z Vietnamu. [celá zpráva]

Na post ředitele Ústřední zpravodajské služby (CIA) má navíc nastoupit Obamův poradce v boji proti terorismu John Brennan. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám