Hlavní obsah

Lidstvo vyhodí až polovinu jídla

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až polovina potravin na světě přijde vniveč. Podle britské organizace The Institution of Mechanical Engineers (IMechE) každoročně skončí mezi odpadky až dvě miliardy tun jídla. Důvodem plýtvání je špatné uskladňování potravin, striktní stanovování nejzazšího data spotřeby, množstevní nabídky prodejců a příliš nároční zákazníci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Množství jídla, které je promrháno, je ohromné. Je to jídlo, které by mohlo sloužit k nasycení rostoucí světové populace včetně hladových,“ prohlásil zástupce IMechE Tim Fox. „Je to také zbytečné vyčerpávání půdy, vodních a energetických zdrojů, které byly využity při produkci, zpracování a distribuci těchto potravin,“ dodal.

Britská organizace ve své zprávě odhadla, že každoročně přijde vniveč mezi 30 a 50 procenty potravin, jichž se vyprodukuje čtyři miliardy tun. Mezi odpadky končí polovina jídla koupeného v Evropě a Spojených státech.

Příčin je celá škála od „špatných inženýrských a zemědělských postupů, neadekvátního převážení a skladování v infrastruktuře, na jejímž konci jsou supermarkety požadující kosmeticky perfektní potraviny a povzbuzující prostřednictvím zvýhodněných množstevních nabídek konzumenty v tom, aby nakupovali víc, než spotřebují“.

IMechE spočítala, že na jídlo, které se nespotřebovalo, bylo za minulý rok použito 550 miliard kubíků vody. Upozornila, že v roce 2050 může být na produkci potravin třeba 10 až 13 biliónů metrů krychlových vody. OSN odhaduje, že do roku 2075 přibudou na Zemi další tři miliardy lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám