Hlavní obsah

Gérard Depardieu dostal od Putina ruské občanství

Aktualizováno

Populární herec Gérard Depardieu, který se koncem loňského roku rozhodl opustit rodnou Francii kvůli drakonické daňové politice, dostal ruské občanství. Ve čtvrtek ráno o tom informovala tisková služba Kremlu.

Foto: ČTK/AP, Reuters

Gérard Depardieu a Vladimir Putin

Článek

Nařízení podepsal osobně prezident Vladimir Putin, který už dříve avizoval, že herci vyhoví, pokud o ruský pas požádá. Putin se podle krátkého prohlášení rozhodl „v souladu s bodem ,a‘ článku 89 Ústavy Ruské federace vyhovět žádosti o občanství Gérarda Xaviera Depardieua, narozeného v roce 1948 ve Francii“.

Hercovi známí se podle agentury AP zdrželi vyjádření, zda Depardieu ruskou nabídku akceptoval, a vůbec se vyvarovali jakéhokoliv komentáře. Sám umělec, který si zahrál ve více než 150 filmech, se dříve nechal slyšet, že je "opravdový Evropan" a "občan světa".

Francie umožňuje svým občanům mít dvojí státní občanství, takže získání občanství jiné země neznamená automatický zánik francouzského občanství. Naopak vzdát se francouzského občanství může Francouz až poté, co získal jiné státní občanství, protože podle francouzského zákona nelze někoho nechat bez státního občanství. Teoreticky je tak tato podmínka splněna.

Herce pobouřila milionářská daň

Herec, který před loňskými prezidentskými volbami otevřeně podporoval znovuzvolení pravicového Nicolase Sarkozyho, se rozhodl opustit svou vlast kvůli zamýšlené 75procentní dani pro bohaté, kterou má v plánu zavést nynější socialistická hlava státu François Hollande.

Depardieu si pořídil usedlost v belgické obci Néchin při hranicích s Francií a rozhodl se prodat svůj zrenovovaný historický palác v centru Paříže. Poté, co jeho zamýšlený exil veřejně odsoudil francouzský premiér Jean-Marc Ayrault, se herec svého původního občanství demonstrativně vzdal.

V Belgii je v dané příjmové kategorii daň padesátiprocentní. V Rusku se však z příjmů platí jen 13 procent a tato rovná daň platí pro všechny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám