Hlavní obsah

Mečiar se při vyhlášení republiky obával atentátu

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Při vyhlášení samostatné Slovenské republiky 1. ledna 1993 údajně nikdo nechtěl na tribunu, protože se objevily informace o připravovaném atentátu. „Přišla zpráva, že na toho, kdo to půjde vyhlásit, bude spáchán atentát,“ uvedl tehdejší slovenský premiér Vladimír Mečiar pro agenturu TASR.

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Mečiar

Článek

Slováci slavili vznik samostatné republiky na bratislavském náměstí Slovenského národního povstání. Ostatní představitelé tehdejšího vládního Hnutí za demokratické Slovensko údajně Mečiarovi řekli, že je to jeho svátek, tak ať jde na tribunu sám. On to bral jako osudovou povinnost promluvit na náměstí.

„Tak jsem šel sám. Nikdo se mnou nešel. Cestou jsem potkal duchovního, který se mě zeptal, zda může jít se mnou a říct modlitbu za Slovensko. Řekl jsem mu, ať se mnou jde, abych tam nebyl sám,“ vzpomíná Mečiar.

Tehdejší premiér chtěl původně ve svém projevu aktualizovat větu rakouského kancléře „Rakousko je svobodné“.

„Nebyl jsem si jist, když řeknu, že Slovensko je svobodné, zda to bude vyjadřovat ducha této myšlenky. Tak jsem blahopřál ke vzniku státu a blahopřál Bratislavě, že je nejmladším hlavním městem. Volil jsem jiný výraz, nechtěl jsem urazit Čechy. Aby to nevyznělo, že jsme se osvobodili, ale že jsme získali samostatnost a svrchovanost,“ dodal Mečiar.

Reklama

Výběr článků

Načítám