Hlavní obsah

Kwašniewski: za premiéra Belku

Právo, Zuzana Křížová (Varšava)
VARŠAVA

Marek Belka (52), exministr financí a polský zástupce v koaliční správě v Iráku, má největší šanci stát se šéfem polské vlády. Polský prezident Aleksander Kwašniewski totiž v pondělí sdělil, že právě jeho považuje za nejvhodnějšího uchazeče.

Článek

"Profesor Belka je velmi dobrý kandidát, který splňuje současné potřeby Polska," řekl prezident po prvním kole konzultací s činiteli politických stran. Fakt, že Kwašniewski prosazuje Belku, potvrdil i nový lídr vládního Svazu demokratické levice (SLD) Krzysztof Janik.

"Při konzultacích padlo několik jmen, ale prezident se vyslovil pro Belku vzhledem k jeho kvalifikaci, zkušenostem, mezinárodnímu uznání, věrohodnosti pro finanční trhy, stejně jako respektu, jemuž se těší v SLD." Podle Janika Belku podpoří i širší vedení SLD, které se postaví i za program jeho budoucí vlády.

"Zvažuji prezidentův návrh. Zatím je příliš brzy, abych se k němu vyjádřil," uvedl včera Belka v rozhlase RMF FM. Polská média spekulovala o ministru vnitra Józefu Oleksym a šéfovi diplomacie Wlodzimierzi Cimoszewiczowi jako o dalších možných uchazečích. Oba už v 90. letech působili jako premiéři. Zatímco Oleksy ztroskotal na aféře s tajnou službou, Cimoszewicz padl v roce 1997 kvůli špatnému krizovému řízení při stoletých záplavách na Odře.

Belka byl jako ministr financí zastáncem úsporných rozpočtových opatření. Na zprávu o jeho možné kandidatuře na post ministerského předsedy zareagoval trh - zlotý mírně posílil.

Nestraník a univerzitní profesor ekonomie Belka dvakrát působil jako polský ministr financí - nejprve v roce 1997 a pak i v letech 2001-2. Úsporná politika mu vynesla nepřízeň veřejnosti. Po druhém odchodu z ministerstva se vrátil k práci ekonoma a analytika a loni odjel do Iráku, kde je od listopadu šéfem sekce hospodářské politiky dočasné koaliční správy.

V 90. letech řídil Ústav ekonomických věd, považovaný za líheň liberálního myšlení, pět let byl poradcem Světové banky. Jako dlouholetý Kwašniewského poradce se těší prezidentově absolutní důvěře. Otec dvou dětí hovoří plynně anglicky, německy a rusky. Rád sportuje - hraje basketbal.

Reklama

Související články

Kwašniewski dnes určí premiéra

Polský prezident Aleksandr Kwašniewski v pondělí absolvuje konzultace s představiteli všech politických stran, po nichž by měl jmenovat nového předsedu vlády....

Výběr článků

Načítám