Hlavní obsah

Poláci jsou pracovitější než my, řekl německý prezident a oheň je na střeše

Právo, vpl, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neapol

Německý prezident Joachim Gauck se postaral o rozruch, když na tiskové konferenci v Neapoli po dvouapůlhodinovém jednání s italským a polským protějškem Giorgiem Napolitanem a Bronislawem Komorowským vychvaloval polskou píli.

Foto: Mohamad Torokman , Reuters

Německý prezident Joachim Gauck

Článek

„Poláci jsou dnes pracovitější než Němci,“ řekl podle listu Bild. „Polsko je v současnosti motorem evropské myšlenky," dodal Gauck s tím, že je na čase, aby staré předsudky už konečně vzaly za své. Komorowski mu poděkoval za „milá slova".

Hlava Spolkové republiky se přitom odvolala na studii Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a uvádí, že podle statistiky z roku 2010 tráví Poláci v práci ročně 1 939 hodin, zatímco Němci 1 419 hodin.

Na chatech a blozích Gauck schytal kritiku. „Ten člověk se znemožnil. Plete si počet hodin strávených v zaměstnání a výkonnost. Nemusíte být právě špičkovým ekonomem, abyste věděli, že odpracované hodiny ještě nezaručují, že během nich vzniknou nějaké hodnoty,“ napsal blogger, který si říká Der Schlauberger (Chytrák).

„Nepatřím mezi stoupence přirovnání ´líný jako Polák´. Ale prezidentův výrok budí pousmání,“ dodala na chatu webu SpiegelOnline Jutta Stammgärberová.

Gauck, pastor původem z Rostocku v bývalé NDR, se od podzimu 1989 netají sympatiemi k Polsku. Jeho první cesta v prezidentském úřadě vedla právě do Varšavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám