Hlavní obsah

Šéf Ligy arabských států volá po ukončení útoků na Gazu

Káhira

Generální tajemník Ligy arabských států (LAS) Nabíl Arabí v sobotu podle agentury AFP podpořil Palestince, kteří v pásmu Gazy čelí útokům, které Izrael podniká v odvetě za ostřelování svého území. Arabí se zároveň vyslovil pro ukončení izraelské blokády Gazy.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinští hasiči likvidují požár v troskách budovy ministerstva vnitra Hamásu v Gaze, kterou zničil izraelský nálet.

Článek

"Zavazujeme se Palestincům v Gaze a všude jinde, že je budeme podporovat, aby se čelilo této agresi (ze strany Izraele) a aby bylo zlomeno obležení (pásma Gazy)," řekl šéf LAS na úvodu mimořádné schůzky ministrů zahraničí členských zemí ligy v Káhiře.

O svolání schůzky požádali palestinský prezident Mahmúd Abbás a jeho egyptský kolega Muhammad Mursí po středečním izraelském náletu, při němž byl v Gaze zabit velitel ozbrojené složky hnutí Hamás. Od té doby neustávají izraelské vzdušné operace, při nichž už přišly o život desítky Palestinců, ani raketové ostřelování izraelského území z pásma, jež má také několik obětí na životech.

Šéf palestinského hnutí Hamás, které řídí Gazu, v sobotu podle AFP také přijel do Káhiry jednat o možnostech ukončení konfliktu. Chálid Mišál se má sejít nejen s představiteli Egypta, který se snaží zprostředkovat nové příměří mezi Izraelci a Palestinci, ale i s tureckým premiérem a katarským emírem, kteří jsou také v Egyptě.

Zatímco Západ většinově přiznává Izraeli právo na obranu před útoky radikálů z pásma a vyzývá obě strany ke zdrženlivosti, arabské státy se stále výrazněji stavějí na stranu Palestinců. V pátek Gazu na důkaz solidarity navštívil egyptský premiér a dnes totéž učinil šéf tuniské diplomacie. K návštěvě Gazy vyzval Abbás také šéfa LAS, který slíbil, že tak brzy učiní. Irácký zástupce v LAS řekl, že by arabské státy měly použít ropu, kterou těží, jako prostředek nátlaku na USA a Izrael v záležitosti Gazy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám