Hlavní obsah

Při izraelském náletu v Gaze byl zabit vojenský velitel Hamasu

– Jeruzalém

Při izraelském náletu v Gaze byl ve středu zabit velitel ozbrojeného křídla radikálního hnutí Hamas Ahmad Džabarí. Smrt radikála, jenž byl dlouho na čele izraelského seznamu nejhledanějších osob, potvrdily podle tiskových agentur palestinské i izraelské zdroje. Izraelská armáda označila akci proti veliteli Hamasu za začátek operace proti radikálům v Gaze. Hamas pohrozil Izraeli tvrdou odplatou.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Hamasu

Článek

Útok na Džabarího je "začátkem širší operace", citovala agentura AP armádní mluvčí Avital Leibovičovou. Operaci proti radikálům v pásmu Gazy podle ní schválil vrchní velitel izraelské armády.

Ozbrojené křídlo Hamasu Brigády mučedníka Izzuddína Kásama vzápětí po zabití svého velitele pohrozilo Izraeli masivní odplatou. Izrael "otevřel dveře pekla", citovala agentura AFP z prohlášení brigád, které v něm ujišťují, že budou pokračovat ve svém odporu a v boji proti "izraelskému okupantovi".

Džabarí je nejvyšším představitelem Hamasu zabitým od izraelské ofenzivy v pásmu Gazy před čtyřmi roky. Izrael ho vinil z odpovědnosti za řadu protiizraelských útoků, včetně únosu izraelského vojáka Gilada Šalita v roce 2006.

Svědci podle agentury AP uvedli, že Džabarí jel autem ve městě Gaza, když jeho vůz náhle explodoval. Zraněn byl jeho osobní strážce. Podle svědků zaútočily izraelské vzdušné síly v Gaze na několika místech. Zasáhly několik cílů, mezi nimi dvě výcviková zařízení Hamasu, uvedla agentura AP s odvoláním na palestinské bezpečnostní zdroje.

Izraelští představitelé v minulých dnech řekli, že zvažují likvidaci vysokých činitelů Hamasu. Reagovali tak na vlnu těžkého raketového ostřelování izraelského území z pásma Gazy kontrolovaného Hamasem.

Obnovené raketové útoky z pásma Gazy a izraelské odvetné akce si za víkend vyžádaly na palestinské straně šest mrtvých a na izraelské sedm raněných.

Izrael právě kvůli raketovým útokům v prosinci 2008 zahájil ofenzivu proti pásmu Gazy. Trvala měsíc a o život při ní přišlo na 1300 Palestinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám