Hlavní obsah

Byl Arafat otráven plutoniem? Palestinci začali exhumovat jeho tělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramalláh

Palestinci začali v Ramalláhu rozebírat hrobku, v níž je pochován bývalý palestinský vůdce Jásir Arafat. Koncem měsíce má být jeho tělo exhumováno, aby se zjistila příčina smrti. Spekuluje se totiž, že byl otráven plutoniem.

Foto: Profimedia.cz

Jásir Arafat

Článek

Agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný palestinský zdroj napsala, že v úterý začalo odstraňování betonu a kamenů v mauzoleu, kde je Arafatovo tělo uloženo. Tyto práce mají trvat dva týdny. Koncem měsíce pak mají francouzští, švýcarští a zřejmě také ruští experti ostatky exhumovat.

Mauzoleum bylo už v pondělí uzavřeno pro veřejnost.

Palestinci viní USA a Izrael

Soud ve francouzském Nanterre zahájil vyšetřování Arafatovy smrti koncem srpna v reakci na obvinění z vraždy, které v červenci proti neznámému pachateli vznesla vdova po Arafatovi Suha. Ta se domnívá, že její muž byl otráven. Opírá se přitom o výsledek analýzy švýcarských vědců, kteří zjistili vysoké hodnoty plutonia v Arafatových osobních věcech, jež dala letos vdova k dispozici ústavu radiační fyziky v Lausanne.

Foto: Jaroslav Zbožínek, Právo

Hrob Jásira Arafata, u kterého v jeho mauzoleu stojí čestná stráž, vyhledávají nejen Palestinci, ale i mnohé zahraniční návštěvy. Věnec na snímku je například od francouzské delegace.

Také mnoho Palestinců je přesvědčeno, že Arafat byl otráven a že za jeho vraždou stojí Izrael a Spojené státy.

Arafat zemřel 11. listopadu 2004 v nemocnici u Paříže. Podle oficiální lékařské zprávy byl příčinou smrti rozpad červených krvinek. Příčina tohoto rozpadu ale udána nebyla a pitva nebyla provedena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám