Hlavní obsah

Síly jsou vyrovnané, Obama a Romney soupeří o poslední voliče

Novinky, Michaela Cmíralová
Virginie, Colorado, USA

Americký prezident Barack Obama sháněl jedny z posledních voličů ve Virginii, zatímco jeho republikánský vyzyvatel Mitt Romney jel získat možná rozhodující hlasy do Colorada. Volby jsou už za dva dny a boj o Bílý dům se vyostřuje. Naděje obou kandidátů jsou v tuto chvíli velmi vyrovnané.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Do amerických voleb zbývají dva dny, Obama a Romney soupeří o poslední voličeVideo: Reuters

 
Článek

Obama se v sobotu pokusil nahnat poslední hlasy před volebním dnem kampaní ve Virginii. Objevil se tu společně s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem ve venkovní aréně ve městě Bristow. Čekalo tu na něj kolem 24 000 lidí, což je jeden z největších davů, před jakým Obama během kampaně vystoupil.

Clinton vysvětlil, proč podporuje Obamu slovy: „Jsem pro Obamu, protože jeho plány do budoucna jsou lepší. A to je to, na čem opravdu záleží."

Foto: Reuters

Baracka Obamu v kampani podpořil bývalý americký prezident Bill Clinton

Dva dny před volbami, které se budou konat 6. listopadu Obama řekl svému publiku, že bojovali příliš tvrdě na to, aby to teď vzdali. „Došli jsme příliš daleko na to, abychom se nyní otočili zpátky. Je čas, abychom ještě přitlačili. Vzdělejme naše děti, vycvičme naše dělníky, vytvořme nová pracovní místa, přestavme naši infrastrukturu, nalezněme nové zdroje energie, rozšiřme naše možnosti, nechme vyrůst naši střední třídu, obnovme naši demokracii. Nezáleží na tom, kdo jste, odkud pocházíte, jak vypadáte, jaké je vaše příjmení, ani na tom koho milujete. Zajistíme, aby v Americe mohl žít každý, pokud se bude snažit,“ řekl Obama.

Závod o Bílý dům zůstává téměř nerozhodný. Na celonárodní úrovni má Obama 47% podporu a za Mittem Romneyem stojí 46 % populace. Odborníci tvrdí, že Obama má mírný náskok v osmi nebo devíti státech, které mají rozhodnout o tom, komu Bílý dům připadne.

Foto: ČTK/AP

Republikánský kandidát Mitt Romney při proslovu

Podle dalších výzkumů vede Obama o několik procentních bodů ve státech Wisconsin, Nevada, a New Hampshire, zatímco Romney má více příznivců v Severní Karolíně. Ten se snažil o víkendu zabodovat v Englewoodu v Coloradu.

Prohlásil, že Obama zklamal, protože nedokázal dodržet své sliby. „Pokud nezměníme směr, můžeme očekávat další krizi. Otázka voleb je následující: Chcete více toho stejného, nebo chcete opravdovou změnu? Prezident Obama slíbil změny, ale nemohl je provést. Nyní vám slibuji změny já, který držím rekord v dosahování změn,“ řekl Romney.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám