Hlavní obsah

Obama vybral na kampaň rekordní miliardu

New York

Americký prezident Barack Obama a jeho spojenci vybrali na volební kampaň podle internetového deníku Politico miliardu dolarů (přes 19 miliard korun). Podařilo se mu to jako prvnímu kandidátovi na nejvyšší úřad země v dějinách Spojených států. Jeho republikánský soupeř Mitt Romney přitom se zhruba 950 milióny dolarů (asi 18 miliard korun) nezůstává příliš pozadu. Potvrzují se tak předpoklady, že letošní volební kampaň bude nejdražší v dějinách USA.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Obama a jeho spojenci nashromáždili miliardu dolarů od začátku roku do 17. října. Poslední "kapkou" pro překonání mety bylo 90,5 miliónu dolarů, které kampaň zatím získala v tomto měsíci. O říjnové částce informoval Obamův štáb v noci na pátek.

Pracovníci Obamovy kampaně se podle Politika informacím o rekordní částce bránili. Podle nich by mělo jít "jen" o 988 miliónů dolarů, protože prezident oficiálně oznámil opětovnou kandidaturu až v dubnu 2011. Politico ale upozorňuje na to, že demokraté na kampaň použili i peníze vybrané před tímto datem. Částku vyšší než miliardu dolarů u Obamy zmiňuje i deník The New York Times. Podle něj tak nakonec i s Romneyho penězi výdaje na letošní kampaň pravděpodobně přesáhnou závratné dvě miliardy dolarů.

Obama již lámal rekordy v minulé předvolební kampani, kdy získal 750 miliónů dolarů. Jeho republikánský soupeř John McCain tehdy obdržel jen 368 miliónů dolarů. Celková suma vynaložená oběma kandidáty na volby tak mírně přesáhla miliardu dolarů.

Ještě v roce 2004 přitom demokrat John Kerry a republikán George Bush na volby dohromady vybrali 718 miliónů dolarů, tedy méně než současný šéf Bílého domu v roce 2008.

Wall Street proti Silicon Valley

The New York Times upozorňují na to, že zdroje Obamových a Romneyho peněz se značně liší. Romney je mnohem oblíbenější u dárců z Wall Streetu, kterým slíbil, že odvolá regulace finančního sektoru přijaté za současného prezidenta. Více mu také dávají pojišťovny, účetní a realitní firmy i doktoři a právníci, kteří Obamu podporují mnohem méně než před čtyřmi lety.

Šéf Bílého domu nicméně našel zastánce v jiných oborech. Mnohem více než v minulých volbách jej podporují technologické firmy ze Silicon Valley, ale i obchodníci či zaměstnanci nemocnic a pečovatelských domovů. Prezident také výrazně staví na drobných dárcích, kteří na kampaň přispívají jen několik dolarů. Dosud jich bylo 4,2 milionu, což je zhruba o milion více než před volbami v roce 2008.

Celkem u Obamy pod hranicí 200 dolarů bylo 55 procent všech darů. Jenom 13 procent zaslaných částek pak činilo 2500 dolarů, což je limit pro dar od jednoho člověka. Romney naopak dostává peníze například od šéfů velkých firem a boháčů, kteří se chtějí zbavit Obamy. Jenom 22 procent jeho peněz pochází od dárců, kteří poslali méně než 200 dolarů. Naopak 45 procent představují šeky na 2500 dolarů.

Prezidentské volby se ve Spojených státech uskuteční 6. listopadu. Podle průzkumů veřejného mínění jsou sice těsné, větší šanci na vítězství ale díky větší podpoře v klíčových státech má Obama.

Reklama

Výběr článků

Načítám