Hlavní obsah

Odmítla prostituovat, mladé Afghánce proto uřízli hlavu

Kábul

Afghánské úřady zadržely čtyři lidi podezřelé z podílu na zabití mladé ženy, kterou její tchyně údajně nutila k prostituci. Agentuře AFP to sdělil šéf místní policie. Dvacetileté Mah Gulové pachatelé uřízli hlavu.

Foto: Mohamed al-Sayaghi, Reuters

Ženy to mají v Afghánistánu složité. Ilustrační foto.

Článek

Dívka se vdala teprve před čtyřmi měsíci, její tchyně se ji ale údajně několikrát pokusila přinutit k prostituci, což novomanželka odmítala. Minulý týden ji prý  měla nutit k sexu s mužem v Herátu na západě země. Dívka pak byla zabita.

Policie zadržela manžela oběti, jeho rodiče a vraha. Ten novinářům sdělil, že jej tchyně oběti oklamala a řekla mu, že Gulová je prostitutka. Muž řekl, že dívku zabil po odchodu jejího manžela do práce. Tchyně mu prý pomáhala.

Na západě Afghánistánu letos úřady podle obhájců lidských práv zaznamenaly nejméně 100 případů násilí na ženách. Podle oblastního ředitele výboru pro lidská práva jde o prudký nárůst těchto případů.

Na konci loňského roku například afghánští lékaři zachránili teprve patnáctiletou Sahar Gulovou, kterou manžel a jeho rodina mučili a týrali hladem za to, že odmítla provozovat prostituci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám