Hlavní obsah

Tchajwanský prezident přežil atentát a vyhrál volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TCHAJ-PEJ

Strana dosavadního tchajwanského prezidenta Čen Šuej-piena ohlásila jeho vítězství v sobotních prezidentských volbách, které poznamenal páteční atentát na Čena a viceprezidentku Annette Luovou. Rozdíl mezi Čenem a opozičním kandidátem Lien Čanem ze strany Kuomintang byl velmi těsný, podle agentury AP nakonec zvítězil o zhruba 50 tisíc hlasů.

Článek

Lien Čan ale volby ihned po oznámení konečných výsledků zpochybnil a žádá jejich zrušení. Podle jeho slov volby "nebyly čestné" a podivné okolnosti údajně provázely i páteční atentát na prezidenta. "Nebyly to poctivé volby. Připravte se na žádost o anulaci," prohlásil klidný Lien Čan.

Šestnáct a půl milionů oprávněných voličů krom rozhodování o prezidentovi hlasovalo v historicky prvním referendu na Tchaj- wanu o obranné politice proti čínským raketám, které jsou na ostrov namířeny, a o dialogu s Pekingem.

Referenda se ale podle agentur zúčastnila méně než polovina oprávněných voličů, takže je neplatné. V kontroverzním hlasování voliči nicméně odmítli obě položené otázky. Na první, zda by ostrov měl posílit svou protiraketovou obranu, kdyby Čína odmítla přestat svými raketami mířit na Tchaj-wan, kladně odpovědělo jen 45,17 procent hlasujících. Pokud jde o druhou otázku, zda by se měly obnovit mírové rozhovory s Čínou, pro bylo 45,12 procent voličů.

Čína, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřenou provincii, pokládá referendum za první krok na "nebezpečné cestě" k nezávislosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám