Hlavní obsah

Letošní září bylo rekordně teplé

Washington

Minulý měsíc se stal celosvětově nejteplejším zářím v moderní době, když vyrovnal rekord z roku 2005. Jak v pondělí oznámil americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA), průměrná globální teplota na souši a na moři byla v letošním devátém měsíci 15,67 stupně Celsia. Je to 0,67 stupně nad průměrem 20. století.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Je to již 36. září v pořadí za sebou, které je nad průměrem minulého století. Poslední září pod tímto průměrem bylo v roce 1976. Jakýkoli měsíc pod průměrem století byl únor 1985, uvedl v prohlášení NOAA.

Nadprůměrné teploty byly v září zaznamenány v centrálním Rusku, Japonsku, západní Austrálii, severní Argentině, Paraguayi, západní Kanadě a jižním Grónsku. Podprůměrné teploty byly naměřeny ve východním Rusku, západní Aljašce, velké části Číny a v částech USA.

Podle klimatologa Andrewa Weavera z university v kanadské Victorii mohla ztráta ledu v Arktidě a prodloužení léta na severní polokouli, které je důsledkem globálního oteplování, nepřímo přispět k ochlazení v některých částech světa. [celá zpráva]

Podle NOAA jsou vysoké teploty v letošním září již 16. rekordem na globální úrovni od roku 2000. Naposledy byla rekordně nejnižší teplota zaznamenána v prosinci 1916. Tyto trendy jsou důsledkem člověkem způsobeného globálního oteplování, uvedl Weaver.

Podle britské studie se už neotepluje

Někteří skeptici zdůrazňují britská data, o nichž informovala britská média, podle nichž prý nedochází k žádnému oteplování od roku 1997, uvedla agentura AP. Nicméně britská meteorologická služba uvedla, že tato tvrzení jsou zavádějící.

"Nevím, z jakých dat čerpali. Nejteplejším rokem byl rok 2010. Druhým nejteplejším je rok 2005," řekl Weaver.

Podle NOAA deset nejteplejších let od začátku měření bylo zaznamenáno právě po roce 1997.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám