Hlavní obsah

Žhář z jihokorejského metra chtěl spáchat sebevraždu

Novinky, Lenka Hloušková, CNN, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEGU

56letý Kim Te-chan, který v úterý podpálil v jihokorejském městě Tegu stanici metra, chtěl spáchat sebevraždu. Duševně postižený muž to ve středu uvedl do vyšetřovacího protokolu se slovy: "Nechtěl jsem umřít sám". Te-chan svým žhářským útokem zabil přes 120 lidí. Přesné počty nejsou stále vyčísleny.

Článek

Psychicky narušený pachatel je v lékařských análech veden jako pacient s duševními poruchami. Dnes na policii vypověděl, že včerejší čin mu měl pomoci odejít z tohoto světa. Nechtěl však umírat sám, proto vešel včera ráno z hořlavinou do metra. "Chtěl jsem umřít na lidmi přeplněném místě. Ne sám v izolaci," uvedl do protokolu.

Tegu: oblast katastrofy

Jihokorejská vláda vyhlásila dnes Tegu kvůli odklízení následků neštěstí za oblast katastrofy. Atmosféru beznaděje zvyšují zejména zoufalí příbuzní pátrající po svých nejbližších, kteří se od včerejška neohlásili. Úřady registrují 314 oznámení o pohřešovaných osobách. Zároveň vzrůstá tlak na vládu, aby značně urychlila vyšetřování katastrofy a přijala na základě otřesného případu rozsáhlá bezpečností opatření. Kritikové napadli už také provozovatele metra, kteří umožnili příjezd druhé soupravy do stanice v momentě, kdy první vlak už více jak minutu hořel.

Počet obětí stále nejasný

Počty udávaných obětí se v tiskových agenturách stále rozcházejí. Pohybují se od 120 do 137 mrtvých. Z nich pozůstalí zatím identifikovali jen zhruba 44 osob. Podle americké agentury AP bude počet obětí ještě narůstat. V kritickém stavu totiž nyní v nemocnicích po celém městě leží 145 lidí. Požárníci navíc z prostorů vyhořelé stanice vynášejí další části lidských těl.

Metro v Tegu přepraví denně 6,5 miliónů cestujících.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám