Hlavní obsah

Začal Oktoberfest, tuplák piva přijde na 237 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční zvolání "O'zapft is!", tedy "Je naraženo!", v pravé poledne odstartoval 179. ročník největších a nejstarších pivních slavností na světě, mnichovský Oktoberfest. Do 7. října se na něm očekává přes šest miliónů návštěvníků, jejichž hrdly proteče nejméně sedm miliónů litrů piva.

BEZ KOMENTÁŘE: Slavnostním průvodem v Mnichově odstartoval pivní Oktoberfest

 
Článek

Obligátní předehru lidovému veselí obstaral dopoledne v zaplněných ulicích bavorské metropole průvod sládků a hostinských na Tereziánskou louku, kde se Oktoberfest od roku 1810 pořádá. Přesně ve dvanáct hodin tak primátor města Christian Ude dvěma přesně mířenými ranami dřevěnou palicí do pípy narazil první festivalový sud a první načepované pivo dal podle zvyku ochutnat bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi.

Po splnění těchto formalit se už mohly roztočit pípy ve 14 velkokapacitních a 21 menších pivních stanech a dát do pohybu ruská kola, horské dráhy, centrifugy a další desítky pouťových atrakcí v šestadvacetihektarovém zábavním parku poblíž centra Mnichova. Do něj už od rána navzdory deštivému počasí proudily tisíce lidí; velká část z nich oblečená do tradičních bavorských krojů.

Foto: ČTK/AP

Přípravy na sobotní zahájení Oktoberfestu.

Zájemci zaplatí více než vloni

Dirndly u dam a kožené kalhoty u pánů se už dávno staly téměř povinnou výbavou návštěvníků Oktoberfestu a s oblibou si je navlékají i cizinci, kterých každý rok na bavorský pivní svátek přijíždějí statisíce. Pravidelně jsou mezi nimi i čeští vyznavači "tekutého chleba".

Foto: ČTK/AP

Mnichovský Oktoberfest je největší pivní slavnostní na světě.

Za něj na Oktoberfestu opět zaplatí o něco víc než při předchozím ročníku. Letos prvně jeden litrový tuplák v pivním stanu nepořídí pod devět eur; nejlevnější vyjde na 9,10 eura (227 Kč) a nejdražší ještě o 40 centů dráž, v přepočtu tedy asi za 237 korun. Pořadatelé navíc nově z bezpečnostních důvodů zakázali přinášet si do areálu skleněné lahve s vlastním pitím, kterým si mnozí dříve snižovali výdaje za občerstvení. Vstup na festival je volný.

Foto: ČTK/AP

Mnichovský Oktoberfest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám