Hlavní obsah

Sestřel helikoptéry v Afghánistánu si vyžádal životy dvou vojáků

Novinky,

Dva vojáci sil NATO zahynuli ve středu na východě Afghánistánu v provincii Lógar, když se s nimi zřítil vrtulník, který byl zasažen palbou. Ten byl podle svědků donucen přistát kvůli těžké přestřelce mezi Táliby a koaličními silami, uvedla DPA. Generální štáb Armády ČR odmítl, že by zabití vojáci byli Češi.

Foto: Profimedia.cz

Americký vrtulník OH-58 Kiowa

Článek

„Mohu potvrdit, že odpoledne havarovala helikoptéra v provincii Lógar, při čemž zahynuli dva příslušníci mezinárodních sil ISAF,“ řekl mluvčí sil NATO podplukovník Hagen Messer

„Malý vrtulník NATO letící nad bitevním polem byl donucen k přistání, když byl jeden z pilotů zasažen do ruky kulkou vypálenou vzbouřenci,“ řekl policejní šéf v Lógaru Ghulam Sakhi Rogh Lewanay.

Tálibán oznámil, že u správního střediska Lógaru Pule Alam sestřelil dva vrtulníky. „Bitevní helikoptéra a malý Chinook byly sestřeleny mudžahedíny, 21 Američanů bylo zabito,“ řekl mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhíd. Chinook ale nelze označit za malý vrtulník, Tálibán zřejmě toto označení používá pro všechny americké transportní vrtulníky.

Mluvčí Generálního štábu Jana Růžičková odmítla, že by mezi mrtvými vojáky byli Češi. „Nebyli to naši vojáci, všichni naši vojáci jsou v pořádku,“ řekla Novinkám Růžičková.

Afghánská armáda propustila stovky vojáků

Stovky afghánských vojáků byly propuštěny ze služby či zadrženy v rámci probíhajícího vyšetřování, jehož cílem je zastavit útoky příslušníků afghánských sil na členy mezinárodních jednotek. Oznámilo to ve středu afghánské ministerstvo obrany.

V letošním roce bylo zabito 45 zahraničních vojáků při útocích Afghánců v uniformách. Mluvčí ministerstva Muhammad Záhir Azímí uvedl, že řada vojáků, kteří byli zbaveni služby, měla podezřelé dokumenty, neúplné nebo zfalšované.

Reklama

Výběr článků

Načítám