Hlavní obsah

Na přehlídce v USA havaroval letoun československé výroby, pilot zahynul

New York
Aktualizováno

Při vojenské přehlídce v americkém státě Iowa se v sobotu zřítil cvičný letoun. Podle agentury Reuters šlo o bitevník L-39, který byl na konci 60. let vyvinut v tehdejším Československu. Pilot nehodu nepřežil.

Na přehlídce v USA havaroval letoun československé výroby, pilot zahynul

 
Článek

Stroj havaroval blízko mezistátní dálnice I-80, po dopadu na zem explodoval.

Policie uvedla, že nehoda se stala během každoroční přehlídky Quad-City. Desátník Jacob Fries upřesnil, že stroj letěl ve formaci s dalšími letadly, než spadl do pole blízko průmyslové zóny u města Davenport.

"Letadlo šlo rovnou k zemi. Pilot neměl šanci se z něj dostat," prohlásil policejní mluvčí Don Schaeffer na tiskové konferenci uspořádané po neštěstí. Na palubě letadla byl jediný člověk.

Na zemi nebyl při havárii letadla nikdo zraněn a hlášeny nebyly ani žádné škody. Příčiny neštěstí se vyšetřují.

Podle zpravodajského serveru Sioux City Journal bylo proudové cvičné letadlo L-39C vyrobeno v roce 1984 v podniku Aero Vodochody. Jednomotorový stroj byl původně využíván zeměmi Varšavské smlouvy jako vojenský cvičný letoun, později si řadu těchto letadel koupili soukromí majitelé pro volnočasové létání a na letecké přehlídky.

Podnik Aero Vodochody vyrobil přes 2800 kusů tohoto letounu a v současné době je údajně více než 300 těchto strojů využíváno k letům soukromými vlastníky.

Havarované letadlo vlastnila vzdělávací nadace Warbird Education Foundation z texaského města Frisco. Tržní hodnota letadel L-39C se údajně pohybuje kolem 550.000 dolarů (téměř 11 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám