Hlavní obsah

Francouzský prezident vyzval syrskou opozici k vytvoření vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident François Hollande v pondělí vyzval syrskou opozici k vytvoření prozatímní vlády, jejíž legitimitu prý Paříž uzná. Francie je prvním státem, který něco takového syrské opozici nabídl. V projevu na výroční konferenci francouzských velvyslanců v Paříži prezident také pohrozil přímým zásahem v Sýrii, pokud by tamější současná vláda použila v boji chemické zbraně.

Foto: Oswaldo Rivas, Reuters

Francois Hollande

Článek

Použití chemických zbraní syrským režimem by představovalo "legitimní důvod pro přímou intervenci" mezinárodního společenství, řekl prezident podle agentury AFP.

Hollande také podle tiskových agentur kritizoval Rusko a Čínu kvůli jejich dosavadnímu postoji v Radě bezpečnosti OSN: "Jejich chování oslabuje možnosti RB OSN, aby naplnilo povinnosti dané Chartou OSN." Oba zmíněné státy svým vetem již několik týdnů blokují tvrdší postup Rady bezpečnosti proti syrskému režimu.

Konflikt v Sýrii vypukl v březnu 2011 a přerostl v občanskou válku, ve které podle odhadů zahynulo již více než 20.000 lidí.

Írán a jaderné zbraně? Nepřijatelné!

Hollande se v projevu vyjádřil také k Íránu. Podle AFP prohlásil, že je "nepřijatelné", aby se Írán vybavil jadernými zbraněmi. Západ podezírá Írán, že se tajně snaží vyrobit jadernou zbraň; Teherán to však popírá a tvrdí, že jeho jaderný program je určen k civilním účelům.

Prezident se ve svém projevu věnoval i současné ekonomické situaci v eurozóně a zopakoval své dřívější prohlášení, že Francie chce, aby Řecko setrvalo v eurozóně. "Řecko musí prokázat svou důvěryhodnost... A my musíme podpořit růst v této zemi," řekl podle serveru nasdaq.com Hollande.

Zároveň podle agentury Reuters navrhl, aby se čelní představitelé eurozóny setkávali během současné krize mnohem častěji než dosud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám