Hlavní obsah

Zemřel Neil Armstrong

Aktualizováno

Ve věku 82 let zemřel Neil Armstrong, první člověk na Měsíci. Jeden z nejznámějších astronautů na světě podlehl komplikacím po operaci srdce. Kdy a kde Armstrong skonal rodina neuvedla, uvedl server dailymail.co.uk s odvoláním na agenturu Reuters.

BEZ KOMENTÁŘE: Armstrong vztyčil na Měsíci vlajku USA jako první

 
Článek

Armstrong se na začátku srpna podrobil zákroku, při němž mu byl voperován bypass. Podle tehdejších informací se mu po operaci dařilo dobře. [celá zpráva]

Foto: ČTK

Neil Armstrong na snímku z roku 2011

Neil Armstrong se narodil 5. srpna 1930 v malém městečku Wapakoneta v Ohiu. Do paměti lidstva se zapsal jako velitel kosmické lodi Apollo 11, Armstrong coby první pozemšťan 20. července 1969 vstoupil na povrch Měsíce. Tehdy pronesl slavnou větu, že jde o "malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo".

Sestup na Měsíc tehdy Armstrong provedl se svým kolegou Aldrinem. Dvojice kosmonautů na Měsíci strávila téměř tři hodiny. Fotografovali sebe i povrch, odebírali kameny i jiné vzorky, vztyčili vlajku Spojených států a přijali telefonát od prezidenta Richarda Nixona. "Byl to prostě úžasný pohled, předčil jakýkoliv vizuální zážitek, který jsem kdy potom měl," vzpomínal Armstrong později.

Foto: Profimedia.cz

Neil Armstrong a Edwin Aldrin na Měsíci

Po návratu z druhé a poslední vesmírné cesty patřil Armstrong k nejpopulárnějším lidem zeměkoule. V USA dostal Prezidentskou medaili Svobody, navštívil přes 20 zemí světa, přesto ale zůstal skromným. Nikdy nevyhledával veřejná shromáždění, občas nicméně vystoupil na nějaké konferenci. V roce 1971 odešel z NASA a osm let byl profesorem letecké mechaniky na Cincinnatské univerzitě. Později pracoval jako konzultant leteckých firem.

Foto: Profimedia.cz

Posádka Apolla 11- zleva Neil Armstrong, Michael Collins a Edwin Aldrin

Program Apollo

Kosmický program Apollo vyhlásil americký prezident John Fitzgerald Kennedy v květnu roku 1961. Hlavním cílem bylo uskutečnění letu na Měsíc. Program měl i druhý stěžejní cíl, být tam rychleji než Sovětský svaz.

Studená válka byla v plném proudu a kosmický program SSSR měl už na svém kontě jedno cenné prvenství. Prvním mužem ve vesmíru byl v roce 1961 sovětský kosmonaut Jurij Alexijevič Gagarin. USA si další prohru nemohly dovolit.

Zkáza Apolla 1

Program Apollo začal tragédií. Stroj Apollo 1 se vznítil ještě na startovací rampě a uvnitř uhořeli tři členové posádky. Několik následujících letů proto bylo bezpilotních.

Apollo 1 sice neuspělo, Apollo 11, v pořadí pátý let, už bylo úspěšnější. Jeho posádku tvořil kapitán Neil Armstrong, pilot lunárního modulu Eagle Edwin Aldrin a pilot velitelského modulu Columbia Michael Collins.

Všichni tři kosmonauti prošli společným výcvikem v armádě a před vstupem do kosmického programu NASA pracovali jako zkušební piloti. Let na Měsíc byl jejich druhým letem do vesmíru.

Zajímavostí je, že Armstrong, Aldrin i Collins byli stejně staří. Celá trojička se narodila roku 1930.

Reklama

Výběr článků

Načítám