Hlavní obsah

MAAE odsoudila Írán za utajování jaderných aktivit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Rezoluci odsuzující Írán za jeho jaderné aktivity v sobotu ve Vídni přijala Rada guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Kompromisní rezoluce hovoří o odsouzení Íránu za utajování některých jeho jaderných aktivit a za rozhodnutí přerušit na šest týdnů jaderné inspekce.

Článek

Írán se ve své říjnové zprávě nezmínil o vlastnictví centrifug na obohacování uranu. V pátek pak rozhodnutí Íránu o zastavení inspekcí zvýšilo napětí na zasedání Rady guvernérů MAAE, která o Íránu jednala několik dní.

Íránský zástupce v MAAE dnes podle agentury AFP ještě před přijetím textu přislíbil, že jeho země bude pokračovat ve spolupráci s agenturou, ať je rezoluce, již dnes MAAE přijme, jakákoli. Spojené státy a některé další západní země trvaly na tom, že Írán má zájem na výrobě jaderných zbraní a prosazovaly ostřejší vyznění rezoluce; skupina 13 neangažovaných zemí naopak prosazovala zmírnění jejího jazyka.

Schválený návrh rezoluce představuje kompromis mezi požadavky USA na ostré odsouzení a sankce vůči Íránu a evropským mírnějším postojem výtek, které měly udržet teheránský režim v odzbrojovacím procesu. Skupina zástupců neangažovaných zemí v pětatřicetičlenném orgánu dnes nakonec upustila od většiny námitek a souhlasila se zněním textu, které současně prakticky odsouvá možnost, že by Rada bezpečnosti OSN rozhodla o sankcích proti Íránu dříve, než se v červnu opět sejde Rada guvernérů MAAE.

V úterý Írán pohrozil, že v případě, že bude schválen návrh rezoluce, obnoví obohacování uranu bez ohledu na názor MAAE. "0bohacovat uran je naše legitimní právo", řekl ministr zahraničí Kamál Charrazí.

Reklama

Související články

Tisk:Teherán tajil centrifugy

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) našli na letecké základně u Teheránu centrifugy k obohacování uranu, které Írán navzdory svému...

Výběr článků

Načítám