Hlavní obsah

Marsovská sonda Curiosity má rozbité čidlo, chystá se na první výjezd

Novinky, rei

Robotické vozítko Curiosity, které zkoumá na Marsu, zda jsou tam podmínky pro život, má rozbité čidlo. Podle Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) tak nebude možné plně měřit větrná proudění. Sonda se navzdory této potíži připravuje na svůj první výjezd.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Curiosity se připravuje na první testovací jízdu po MarsuVideo: Reuters

 
Článek

„Pracujeme na tom, abychom funkce obnovili, co nejvíc je to možné,“ řekl zástupce agentury Javier Gomez-Elvira.

NASA uvádí, že to není zásadní problém, ale některá měření budou kvůli němu muset být omezena. „Omezuje to naši schopnost zaznamenat rychlost větru a jeho směr, když vane v určitém směru,“ řekl k tomu inženýr Ashwin Vasavada.

Čidlo má podle stanice BBC zaznamenávat údaje o teplotě na povrchu planety, teplotě, tlaku a vlhkosti vzduchu, rychlosti a směru větrných proudění a množství ultrafialového světla dopadajícího na povrch Marsu.

BEZ KOMENTÁŘE: Marsovské vozítko Curiosity poprvé použilo laser

Není jasné, jak ke škodě došlo, ale zřejmě byl poškozen elektrický okruh při přistání Curiosity na Rudé planetě před dvěma týdny. Kromě zmíněného problému nebyly zatím zjištěny jiné potíže. V pondělí byla otestována schopnost navigace a řízení vozítka a Curiosity se chystá na svůj první výjezd poté, co byla tento týden úspěšně „rozbalena“ robotická paže sondy.

„Pojedeme pár metrů dopředu, otočíme se na místě asi o 90 stupňů a zacouváme,“ prohlásil jeden z ředitelů mise Mike Watkins.

Foto: NASA, ČTK/AP

Malba ukazující vozítko Curiosity při práci

Robotické vozidlo Curiosity má na Marsu sbírat nejrůznější data přinejmenším dva roky. V současnosti technici dokončují fázi kontroly jednotlivých funkcí vozítka po přistání. Sonda působící v oblasti kráteru Gale zaznamenala odpolední teploty až do výše 2,7 stupně Celsia a noční spadající k minus 75 stupňům.

Nejnovější snímky z MarsuVideo: Novinky

Reklama

Související články

Na Marsu úspěšně přistálo vozítko Curiosity

Velké průzkumné vozidlo Curiosity v pondělí ráno úspěšně přistálo na Marsu. Uvedlo to řídící středisko americké kosmické agentury NASA v Pasadeně. Obtížný...

Výběr článků

Načítám