Hlavní obsah

Srdce kojence z Prahy zachránilo život jedenáctiměsíční Italce

Právo, Zdeněk Nevělík, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srdce od dětského dárce z Prahy zachránilo díky evropskému systému bleskové výměny informací o dostupných orgánech život jedenáctiměsíčnímu děvčátku v Římě.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Poté, co rodiče zesnulého ročního pacienta v Praze svolili k darování jeho orgánů, zadali čeští lékaři minulé pondělí ráno informaci do systému COORENOR, internetového portálu přinášejícího aktuální nabídku a poptávku orgánů v jednotlivých členských zemích EU.

A Italové zareagovali jako první. „Z Říma jsme obdrželi zpětnou vazbu do jedné minuty od zveřejnění,“ řekl Právu ředitel Koordinačního střediska transplantací (KST) Pavel Březovský.

V noci na úterý pak do Prahy přiletělo soukromé letadlo s chirurgickým týmem a v úterý dopoledne bylo podle listu Il Messaggero v pediatrické nemocnici Jezulátka v Římě voperováno srdce malé pacientce, která na ně čekala od dubna.

Od zadání údaje do systému v Praze až po operaci v Římě uběhlo pouhých 27 hodin. „S Římem jsme i nadále v kontaktu, děvčátku se daří dobře. Tento případ nám potvrdil, že projekt má smysl,“ podotkl Březovský.

KST bylo pověřeno vytvořením portálu Evropskou komisí, která jeho provoz financuje. Po ověření, že v zemi původu neexistuje vhodný příjemce, jsou do systému zadávány informace o dostupných orgánech pro určitý typ pacientů, kteří by se k nim jinak velice těžko dostávali. „Například 97 procent dětí se vhodného srdce k transplantaci nedočká,“ zdůraznil. Od začátku roku byly z ČR vyvezeny dva orgány, devět naopak Češi získali.

Pirk byl u transplantací v Kazachstánu

Jiný velký český úspěch v záchraně života hlásil Kazachstán. Profesor Jan Pirk z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) tam totiž minulou středu provedl vůbec první transplantaci srdce v celém středoasijském regionu.

V nově otevřeném Národním kardiochirurgickém centru v Astaně transplantoval spolu s předním místním chirurgem Jurijem Pjou srdce 38letému muži z města Rudnyj na severu země. Dárkyní byla podle tamních médií 46letá žena, která zemřela na krvácení do mozku. Operace dopadla na výbornou.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Pirk

Pirk navázal spolupráci s Kazachstánem už loni, kdy se tamní lékaři učili implantovat umělé srdce. Transplantace nejdůležitějšího svalu v těle do té doby nebylo v této středoasijské zemi možné provádět, protože tam neexistoval transplantační zákon. Klíčovou normu podepsal prezident Nursultan Nazarbajev před dvěma měsíci.

„Zavolali nám, že se objevil dárce, tak jsme honem skočili do prvního letadla a 8. srpna skutečně společnými silami udělali první transplantaci srdce nejen v Kazachstánu, ale v celé střední Asii,“ prozradil Právu profesor Pirk.

„Ještě chvíli jsme tam pobyli, abychom jim pomohli s bezprostřední pooperační péčí,“ dodal s tím, že další postup už budou kazašští lékaři s českými kolegy konzultovat na dálku.

Profesor dodal, že pacientovi se po zákroku vede dobře. „Když jsme odjížděli, byl úplně v pořádku, začal už chodit po oddělení,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám