Hlavní obsah

Šéf syrské opozice vyzval spojence k vyzbrojení povstalců

Abú Zabí

Šéf syrské exilové opozice vyzval v noci na neděli země, které sympatizují s povstalci proti režimu prezidenta Bašíra Asada, aby pomohly povstalcům mimo rámec Rady bezpečnosti OSN a začaly jim dodávat zbraně. V opačném případě budou spojenci zodpovědní za krveprolití ve městě Halab, na nějž nyní syrské vládní jednotky zahájily rozsáhlý útok. Vůdce Syrské národní rady (SNC) Abdal Básid Sida to prohlásil na tiskové konferenci ve Spojených arabských emirátech.

Foto: Profimedia.cz

Povstalečtí bojovníci v Sýrii.

Článek

"Naši přátelé a spojenci ponesou zodpovědnost za to, co se děje v Halabu, pokud brzy nezačnou jednat," řekl Sida. Na otázku, jak by mohli pomoci, řekl, že budou muset jednat mimo rámec Rady bezpečnosti OSN, v níž všechny návrhy sankcí proti Asadovi blokuje Rusko.

"Jakýkoli zásah musí jít mimo Radu bezpečnosti, prostřednictvím Arabské ligy a rezoluce Valného shromáždění," řekl Sida podle agentur Reuters. Poté podle agentury AFP apeloval na spojence, aby začali vyzbrojovat povstalce. Dodal, že Asad bude za své masakry v zemi souzen.

Asadovy jednotky v sobotu útočily pomoci tanků a dělostřelectva zejména v jihozápadní části Halabu, ale bojuje se i jinde. Vládní armáda má k dispozici také leteckou podporu včetně vrtulníků.

Rusko je proti

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu prohlásil, že zahraniční podpora syrských povstalců by vedla k dalšímu krveprolití. Je podle něj nutné vytvářet tlak na obě strany konfliktu, aby přestaly bojovat.

Francouzský prezident François Hollande v souvislosti s ofenzivou v Halabu vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby začala co nejrychleji jednat. Šéf zprostředkovatelské mise OSN Kofi Annan v sobotu večer vyjádřil ohledně eskalace bojů v Halabu znepokojení a řekl, že je to další důkaz toho, že světové mocnosti se musí sjednotit a donutit obě strany k dohodě na politickém přechodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám