Hlavní obsah

Zeman se v Londýně setkal s Blairem, řešili prezidentskou volbu

Právo, Jiří Ovčáček, Londýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Bývalý předseda vlády a čestný šéf Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Miloš Zeman se ve středu sešel v Londýně s britským expremiérem Tonym Blairem. Bavili se i o přímé volbě prezidenta, ve které bude Zeman počátkem příštího roku bojovat o Hrad.

Foto: MMS/Jiří Ovčáček, Právo

Miloš Zeman a Tony Blair

Článek

Schůzka se uskutečnila na Blairovo pozvání, zúčastnil se jí i předseda SPOZ Vratislav Mynář. Zeman bývalého britského premiéra seznámil s podrobnostmi své prezidentské kandidatury a pochlubil se i aktuálním průzkumem společnosti Factum Invenio, ve kterém obsadil druhou příčku za Janem Fischerem. [celá zpráva]

Blaira zajímalo, jaké je hlavní téma přímé volby prezidenta. „Říkal jsem mu, že přímá volba prezidenta má dvě základní výhody. Za prvé, že voliče nemůžete zkorumpovat, protože na osm miliónů oprávněných voličů by na korupci nebylo dost peněz. Za druhé, že voliči vás nemohou podrazit, protože buď řeknou, že vás chtějí, anebo nechtějí,“ řekl po setkání Zeman Právu.

Bývalý předseda vlády ocenil Blairův pohled na současnou krizi EU. „Zdůraznil, že nelze odkládat velká rozhodnutí, a že současná krize není obvyklá cyklická krize, jakou EU zažila mnohokrát v minulosti,“ popsal Zeman. Blair by se podle něj měl znovu pokusit získat post evropského prezidenta. „Vyjádřil jsem názor, že by byl skvělou a výraznou osobností v čele EU,“ prozradil Zeman.

Blair neodešel ze schůzky s prázdnou, od Zemana obdržel obrazového průvodce Prahou. Po schůzce s britským expremiérem následovala návštěva Českého domu, na kterou Zemana pozval místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám