Hlavní obsah

Ruská raketa Sojuz odstartovala k ISS s mezinárodní posádkou

– Bajkonur

Z kazašského Bajkonuru v neděli ve 04:40 SELČ úspěšně odstartovala ruská raketa Sojuz TMA-05M. S mezinárodní tříčlennou posádkou míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Informovaly o tom tiskové agentury.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská raketa Sojuz odstartovala k ISS s mezinárodní posádkouVideo: Reuters

 
Článek

Na palubě lodi je ruský kosmonaut Jurij Malenčenko, americká astronautka Sunita Williamsová a Japonec Akihiko Hošide. Po dvoudenní cestě by se pak Sojuz měl s ISS automaticky spojit v úterý v 5:40 SELČ.

Startu, který proběhl podle plánu, přihlíželi příbuzní posádky i jejich kolegové z pozorovacího pódia postaveného na Ruskem provozovaném kosmodromu v suchých jižních stepích Kazachstánu. Moskva doufá, že tato mise pomůže obnovit důvěru v ruský vesmírný program po sérii loňských potíží.

Od odstavení všech raketoplánů v loňském roce jsou Spojené státy závislé na Rusku při přepravě astronautů na ISS, která USA stojí 60 miliónů dolarů za osobu, napsala agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Ruská raketa Sojuz TMA-05M

Misi velí Williamsová, a je to teprve podruhé v historii světové kosmonautiky, kdy je velitelkou posádky žena. Poprvé se této role v roce 2007 ujala Američanka Peggy Whitsonová.

Šestačtyřicetiletá Williamsová je v délce pobytu ve vesmíru rekordmankou mezi ženami. Astronautka, která má po otci indické a po matce slovinské kořeny, strávila už na oběžné dráze celkem 195 dní. V letech 2006 až 2007 se do vesmíru vydala na palubě raketoplánu Discovery. V té době také překonala ženský rekord v pobytu v otevřeném kosmu. Při čtyřech výstupech pracovala mimo ISS celkem přes 29 hodin.

Nedělní start se uskutečnil necelé tři týdny poté, co se na Zemi vrátila čínská vesmírná loď Šen-čou 9 a ukončila tak misi, která přivedla do vesmíru první čínskou kosmonautku. Šlo o čtvrtý start čínské rakety s lidskou posádkou od roku 2003.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám