Hlavní obsah

Asad musí do deseti dnů stáhnout tanky z měst, požaduje Západ

New York

Členové Rady bezpečnosti OSN obdrželi od svých západních partnerů návrh rezoluce k Sýrii, která dává Damašku pod hrozbou sankcí deset dní na konec používání a stažení těžkých zbraní z měst. Dokument také počítá s prodloužením pozorovatelské mise OSN v Sýrii, jejíž mandát 20. července skončí, o 45 dní.

Foto: ČTK/AP

Homs po ostřelování hoří.

Článek

Návrh, který předložila Británie po konzultaci textu s USA, Francií a Německem, hrozí v případě nesplnění podmínek uplatněním článku VII hlavy 41 charty OSN. Článek podle agentury AFP předvídá k prosazení rozhodnutí OSN případné diplomatické a ekonomické sankce, například embargo, ale ne nějakou vojenskou intervenci.

Nová rezoluce také vyzývá syrskou vládu i opozici, aby urychleně uplatnily celý šestibodový mírový plán OSN, především zastavily ozbrojeného násilí a podpořily proces politické přeměny země. Pokračující násilí znemožňuje práci pozorovatelů OSN.

Foto: Profimedia.cz

Syrský prezident Bašár Asad

"Domníváme se, že RB potřebuje dát podobný plán OSN pod článek VII, aby bylo jasné, že je závazný. Pouhé obnovení mandátu mise OSN by bylo nedostačující," řekla americká velvyslankyně při OSN Susan Riceová.

Návrh Západu konkuruje ruskému návrhu rezoluce, který počítá s prodloužením stávající mise a spoléhá se na politické řešení krize. Moskva, která je dlouholetým spojencem syrského autoritativního režimu, odmítá sankce proti Damašku, které označuje za málo účinný mechanismus. Hlasování o nové rezoluci RB OSN k Sýrii se očekává 18. července. Rusko jako stálý člen RB s právem veta všechny dosavadní návrhy na sankce proti Sýrii zablokovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám