Hlavní obsah

Katastrofu airbusu před třemi lety způsobily technické i lidské faktory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Havárii letounu Airbus A330-203, který se v červnu 2009 zřítil do Atlantiku při letu z Brazílie do Francie, způsobily technické i lidské faktory. Tvrdí to zveřejněná závěrečná zpráva vyšetřovatelů havárie, při níž zahynulo 228 lidí.

Článek

Státní úřad pro vyšetřování v civilním letectvu BEA v dokumentu k příčinám tehdejší katastrofy upozornil na nedostatky ve vybavení letounu a na nevhodné reakce vystresovaných pilotů. Také vydal 41 doporučení, aby se podobná havárie neopakovala.

Z černých skříněk a záznamů z pilotní kabiny již podle předběžných zpráv vyplynulo, že přestaly kvůli náhlé námraze řádně fungovat čidla rychloměrů, takzvané Pitotovy sondy. Ty posádce signalizují rychlost a další důležité parametry pro bezpečný let.

Stroj letěl v té chvíli v nadmořské výšce kolem 10 668 metrů a byl řízen autopilotem, který se však po ztrátě indikátorů rychlosti sám náhle vypnul. Letadlo pak ručně pilotoval dvaatřicetiletý a nejméně zkušený ze tří pilotů. Kapitán odešel předtím z kabiny, aby si odpočinul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám