Hlavní obsah

Konference o Sýrii se shodla na potřebě přechodné vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účastníci ženevské konference o pokračujícím násilí v Sýrii se shodli na potřebě vzniku přechodné vlády, která by v zemi zajistila mír. Nechali ovšem otevřenou možnost, aby v kabinetu zasedli činitelé dosavadního režimu prezidenta Bašára Asada společně s představiteli opozice. Pro opoziční předáky byl dosud takový model nepřijatelný.

Foto: ČTK/AP

Kofi Annan (vpravo) na ženevské konferenci o pokračujícím násilí v Sýrii.

Článek

"Je na syrském lidu, aby dospěl k politické dohodě," řekl dnes podle agentury AP zvláštní zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Kofi Annan.

Annanův plán spíše předpokládal Asadův odchod z čela země, ale Rusko jednoznačně odmítlo podpořit takový požadavek. Ponechána byla tak možnost i pro Asada, aby setrval u moci a na politické změny dohlížel.

Účastníci konference se také dohodli, že Sýrie potřebuje ústavní reformy a svobodné a spravedlivé volby. Politická transformace v Sýrii má být nezvratná a má se opírat o pevný harmonogram. Annan v této souvislosti vyslovil naději, že "reálných výsledků" bude dosaženo během jednoho roku.

"Nyní nastává tvrdá práce. Musíme spolupracovat na tom, abychom prosadili to, na čem jsme se dohodli," prohlásil Annan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám