Hlavní obsah

Libye se zmítá v chaosu, ozbrojené milice útočí po celé zemi

Právo, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále troufaleji si v Libyi počínají ozbrojené milice, které loni za letecké podpory NATO svrhly bývalého vůdce Muammara Kaddáfího. Množí se útoky na vojenské objekty, infrastrukturu a zahraniční velvyslanectví. Libyjská vláda dokonce prohlásila západ státu za vojenskou zónu a vyslala tam armádu.

Foto: Reuters

Vzbouřenci na ploše libyjského letiště.

Článek

Poslední výbuch násilí hlásí východolibyjské Benghází, bašta protikaddáfíovských povstalců. Skupina ozbrojenců tam v pondělí zaútočila na tuniský konzulát na protest proti výstavě výtvarného umění v Tunisku, jež podle nich urazila islám.

Jak oznámila agentura Reuters, skupina mužů s kalašnikovy v rukách překonala chabý odpor strážců a vnikla do budovy, kde poškodila zařízení a spálila tuniskou vlajku.

Na zmíněné výstavě, která je radikálům trnem v oku, bylo vystaveno dílo, v němž autor z mrtvého hmyzu vytvořil slovo Alláh.

Minulý týden rovněž v Benghází kdosi vystřelil raketu na britský diplomatický konvoj, před kancelářemi diplomatické mise USA v tomto městě zase kdosi odpálil nastraženou nálož, ozbrojenci dokonce na čas obsadili letiště v metropoli Tripolisu.

Milice se odmítají vzdát zbraní

Problémem podle odborníků je, že milice, které bojovaly proti Kaddáfímu, si ponechaly zbraně a nejsou ochotny je odevzdat. Netají nepřátelství vůči přítomnosti Západu, který je přitom vyzbrojil.

„V posledních týdnech jsme svědky prudkého zhoršení bezpečnostní situace v Libyi. Klíčovým prvkem destabilizace je sílení milic. Jde o mladé muže, těžce ozbrojené a s pocitem nároku na vlastnictví revoluce,“ řekl Muhammad Mohamedou, vedoucí programu pro Střední východ a severní Afriku se sídlem v Ženevě. Vládnoucí Přechodná národní rada podle něj není schopna či ochotna je zkrotit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám