Hlavní obsah

V Íránu byli zatčeni údajní vrazi dvou jaderných vědců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

V Íránu byli zatčeni údajní vrazi dvou íránských jaderných vědců. Oznámila to ve čtvrtek íránská státní média. Teherán tak podle nich pokračuje v pronásledování těch, které podezírá ze snah sabotovat íránský jaderný program.

Foto: Reuters

Vrak auta, ve kterém zahynul íránský profesor.

Článek

Podezřelí jsou obviněni z letošní lednové vraždy profesora Mostafy Ahmadího Rošana, který pracoval jako náměstek ředitele v centru pro obohacování uranu v Natanzu, a z vraždy fyzika Madžída Šahríarího z íránské Organizace pro atomovou energii, jenž přišel o život v listopadu 2010. Oba zemřeli při výbuchu magnetické bomby upevněné na vozidla, v nichž se nacházeli.

"Klíčoví pachatelé vražd byli identifikování a v sérii rychlých a rozhodných operací byli zatčeni a převezeni do věznic," citovala agentura Reuters z prohlášení ministerstva informací (dříve zpravodajských služeb a bezpečnosti) zveřejněného na webu stanice Press TV.

Ve stejný den jako Šahríarí byl při podobném útoku zraněn fyzik Ferejdún Abbásí, kterého loni v únoru prezident Mahmúd Ahmadínežád jmenoval šéfem íránského jaderného programu a viceprezidentem pro jadernou energetiku.

Írán z atentátů viní USA a Izrael

Írán prohlašuje, že za atentáty na jeho jaderné vědce stojí Spojené státy spolu s Izraelem, protože usilují o narušení íránského jaderného programu prostřednictvím tajných operací. V posledních letech bylo zabito pět íránských jaderných vědců.

V květnu byl v Íránu oběšením popraven muž, který byl odsouzen za vraždu jaderného fyzika Masúda Alího Muhammadího v lednu 2010. Muhammadí, který zahynul při výbuchu bomby nastražené na motocyklu u jeho domu, byl údajně napojen na íránský jaderný program. Oficiálně to ale Teherán nepřiznal. Čtyřiadvacetiletý údajný pachatel Madžíd Džamalí Faší byl kromě toho obžalován i ze špionáže pro izraelskou tajnou službu Mosad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám