Hlavní obsah

Británie se obává studentů z nových zemí EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Talentovaní studenti z nových členských států Evropské unie, tj. také Česka, by mohli v příštím školním roce destabilizovat britské školy a vytlačit méně talentované Brity. Konstatoval to ve čtvrtek deník The Telegraph. List se zároveň zamýšlí nad tím, zda by nebylo vhodné zavést ochranné kvóty pro maturanty z ostrovů.

Článek

"Investujme více peněz, abychom umožnili studovat i našim domácím studentům," vyzval stát výkonný ředitel Vzdělávacího fondu v Anglii Howard Newby.

Podle něj by o studium v Británii mohlo mít ve školním roce 2004/2005 zájem až 30 tisíc osob z nových států EU - v současnosti jich na ostrovech studuje "pouze" 5 tisíc.

Vyčlenění dalších finančních zdrojů na pokrytí nákladů spojených s přílivem nových mozků už ale odmítla britská vláda. Podle ní musejí vzdělávací instituce najít rezervy ve svém stávajícím rozpočtu.

Cizinci zdarma?

"Univerzity hledají nejtalentovanější studenty a je jim jedno, jakou mají národnost," konstatoval Newby s tím, že by se praxe měla změnit.

"S rozšířením EU začne boj o místa na britských VŠ... Když vláda nevyčlení další místa, bude to znamenat diskvalifikaci zejména pro Brity," dodal.

Výhodou pro studenty z nových členských zemí Unie může být i skutečnost, že by nemuseli na rozdíl od většiny "domácích" platit školné.

To se totiž nehradí v celé Británii, což automaticky podle zásad EU znamená neplacení sumy občany jiných členských států. O tento bod se ještě podle analytiků svede mezi Bruselem a Londýnem tuhý politický boj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám